James Mattis, secretarul american al Apărării, şi-a dat demisia

Embed:
Încă un membru al guvernului Statelor Unite, secretarul Apărării, James Mattis, şi-a dat demisia. Preşedintele Donald Trump a anunţat că şeful de la Pentagon îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii februarie. Vestea demisiei lui Mattis a bulversat clasa politică americană.

"Preşedintele Trump duce ţara în haos. Bursa a scăzut cu 500 de puncte, secretarul Apărării, generalul James Mattis, şi-a dat demisia", a declarat Chuck Schumer, liderul senatorilor democraţi.

Analiştii consideră că plecarea secretarului Apărării este un gest de protest faţă de politica dusă de Trump, care a anunţat retragerea completă a militarilor americani din Siria. Mattis a declarat în repetate rânduri că o astfel de decizie este o eroare strategică de proporţii.

"Aveţi dreptul să numiţi un secretar al apărării ale cărui viziuni sunt mai apropiate de ale dumneavoastră", a scris Mattis în demisia depusă la Casa Albă.

James Mattis a fost considerat unul dintre factorii de stabilitate din administraţia americană. El şi-a început cariera ca ofiţer în cadrul corpului de puşcaşi marini, unde a avansat până la gradul de general cu 4 stele. A luptat în primul război din Golf din anii 90, în Afganistan şi în Irak şi a condus diferite unităţi şi comandamente ale armatei americane şi din cadrul NATO.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu