J. M. Barroso: Moldova are multe de făcut pentru a atinge scopurile progresului social şi economic

Embed:

La Chişinău are loc Forumulul economic "Republica Moldova în noul context regional", organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din ţara noastră, fondată de Vlad Plahotniuc

În cadrul forumului mai mulți oameni de afaceri vor identifica și vor discuta cele mai bune idei și soluții pentru dezvoltarea economică a țării noastre. 

Invitatul special al evenimentului este fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Sunt foarte bucuros să fiu din nou în Republica Moldova. Consider că agenda pe care am stabilit-o împreună pentru reforme, acele reforme sunt pentru interesul ţării în sine, chiar dacă nu ar fi fost incluse în Acordul de Asociere Europeană. Ele sunt necesare pentru Republica Moldova. Acele reforme sunt pentru încrederea oamenilor din Moldova în sistemul lor personal politic din ţara lor. Este important de a avea încredere din partea comunităţii internaţionale. Oamenii din Moldova sunt muncitori, sunt sigur că cu condiţii bune în această ţară oamenii pot aduce un progres economic al acestei ţări. Ştiu că aveţi capacitate personală. Vorbesc cu sinceritate totală în faţa voastră. 

Moldova are multe de făcut pentru a crea condiţii pentru a atinge scopurile progresului social şi economic. Am fost destul de dezamăgit când am auzit de cazurile de corupţie şi instabilitate politică. Consider că aceste reforme trebuie susţinute şi implimentate. Pe lângă faptul că ţările care acum sunt la nivel înalt în Europa, există trei factori: educaţie, infrastructură şi statul de drept. Întotdeauna se începe prin statul de drept, fără asta nu există încredere din partea investitorilor. Sunt conştient de faptul că Acordul dintre Moldova şi Uniunea Europeană ştiu atitudinea celor din Republica Moldova. Absolut sunt de acord cu acel program. Este ceea ce trebuie de făcut. În primul rând statul de drept şi buna guvernare. Nu este o problemă tehnică, dar fără această condiţie de combatere a corupţiei, această dezvoltare economică nu este posibilă.

Trebuie să fie pornite din nou negocierile cu FMI, trebuie să creem această conexiune cu FMI-ul şi să se relanseze dialogul cu Comisia Pieţei Financiare pentru a recupera fondurile care au fost diversate. Trebuie să se creeze un mediu investiţional favorabil. Există un nivel foarte înalt de neîncredere între oamenii simpli şi oamenii de afaceri. Este critic important. Este importat de accelerat implementarea acestui Acord de Asociere în Republica Moldova. Asta este condiţia de bază. Ca un fost preşedinte al CE, am văzut cum funcţionează Uniunea Europeană. Foarte multe persoane spuneau că Uniunea se va distrăma. Uniunea încă există. Astăzi chiar a fost implimentat un acord foarte important. UE se uită cu scepticism la unele evenimente, însă suntem gata să ne adaptăm la unele situaţii.

Trebuie să avem această dimensiune de peste 500 de mii de oameni care funcţionează împreună. Pentru a proteja libertatea, justiţia, demnitatea umană. Suntem în secolul XXI şi nu putem să concurăm cu ţările puternice dacă nu ne unim capacităţile. Este vorba de cea mai mare entitate economică. Viitorul ţărilor ca a dvs în regiunea noastră, şi capacitatea pe care o aveţi de a vă moderniza este foarte apreciată în Uniunea Europeană", a declarat fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. 

De asemenea, la forumul economic vor fi prezenți mai mulți experți de marcă din străinătate, dar și alți parteneri economici ai Republicii Moldova.

CITEŞTE ŞI: Vlad Plahotniuc la Forumul economic al AOAM: Noi trebuie să mergem înainte pe calea europeană

CITEŞTE ŞI: Vladislav Zhukovskiy: Moldova a obţinut peste 3,5 miliarde de dolari doar din investiţii

CITEŞTE ŞI: Pirkka Tapiola: Pentru Republica Moldova, Acordul DCFTA este o uşă deschisă pe piaţa globală

CITEŞTE Şi: Calmîc: Vom elabora noi Coduri Fiscale şi Vamale care să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri

CITEŞTE ŞI: Igor Barat: Pentru Republica Moldova nu este altă alternativă decât integrarea europeană

CITEŞTE ŞI: Pavel Filip: Guvernul trebuie să fie partener al mediului de afaceri şi nu cineva cu pretenţii abuzive

CITEŞTE ŞI: Cel mai mare retailer german, Kaufland, are PLANURI MARI pentru Moldova

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu