Izvoare contaminate în Capitală: Nivelul de nitraţi şi bacterii depăşeşte norma

Embed:

Apa izvoarelor din Capitală este contaminată cu nitraţi şi bacterii, iar persoanele care o consumă riscă să se îmbolnăvească de hepatita A, diaree acută, holeră sau febră tifoidă.

Avertismentul vine din partea specialiştilor Centrului de Sănătate Publică din Chişinău. Mai mult, apa din izvoare nu poate fi folosită nici în scopuri menajere.

Investigaţiile, care au fost efectuate în această vară, au arătat că cele mai contaminate izvoare sunt „Elena”, de pe strada Calea Ieşilor, „Tamara” din parcul "Valea Morilor”, dar şi cele din parcul „Valea Trandafirilor” şi de pe şoseaua Balcani. Astfel, cantitatea de nitraţi şi bacterii în aceste izvoare depăşeşte cu mult norma admisibilă. 

Oamenii, care consumă apă din aceste izvoare de mai mulţi ani, spun că nu s-au îmbolnăvit niciodată:

"În fiecare zi când merg la Chişinau, vin aici şi beau apă. Noi cu tata întotdeauna când plecăm la Soroca venim aici şi luăm apa. Este foarte bună."

"Altfel trebuie să cumpărăm din magazine apă minerală, dar aceea este scumpă."

Medicii îşi menţin, însă, avertismentul de a evita consumarea apei din aceste izvoare. "Pot fi şi cauza unor boli neinfecţioase, dar aceasta este foarte greu de dovedit şi apare pe o perioada de timp mult mai îndelungată. Nu se poate constata exact că a fost sursa de apă vinovată", susţine Eudochia Tcaci, medic şef adjunct pe problemele igienei.

În preajma izvoarelor poluate, reprezentanţii Asociaţiei Spaţii Verzi urmează să instaleze plăcuţe care vor informa oamenii despre riscul la care se expun zilnic.

Potrivit medicilor, în perioada rece a anului cantitatea de nitraţi se apropie de cea normală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu