Iurie Reniţă, dezamăgit: Am rămas surprins de gestul unor colegi din blocul ACUM

Embed:

Deputatul PPDA, Iurie Reniţă, este supărat pe colegii săi din Blocul "ACUM", care nu au susţinut iniţiativa de a înlocui sintagma "limba moldovenească" cu "limba română" în mai multe acte legislative. Doar patru deputaţi au semnat proiectul depus la secretariatul Parlamentului. Este vorba despre însuşi Iurie Reniţă, deputatul PPDA, Sergiu Cataranciuc, neafiliatul Octavian Ţîcu şi deputatul PAS, Lilian Carp.

Autorul proiectului afirmă că în zadar a aşteptat câteva zile ca toţi membrii Blocului ACUM să dea dovadă de solidaritate.

"Am rămas surprins de gestul unor colegi din blocul "ACUM". Consideram că totuşi valorile naţionale sunt cu adevărat împărtăşite, nu doar în scopuri electorale şi declarative", a menţionat Reniţă.

Deputatul PPDA, Chiril Moţpan, nu a explicat de ce nu a semnat iniţiativa colegului său de fracţiune, dar a precizat că o va susţine în plenul Parlamentului.

"De ce trebuie să semnez. De ce trebuie să semnez, dacă se urmăreşte scopuri absolut depărtate. Aşa cred eu. Evident că voi susţine în plen, pentru limba română în toate actele naţionale", a spus Chiril Moţpan, deputat PPDA.

La rândul lor, democraţii afirmă că niciun reprezentant al Blocului ACUM nu le-a propus să semneze iniţiativa lui Iurie Reniţă.

"Sunt sigur că foarte mulţi deputaţi din partea fracţiunii Partidului Democrat vor vota acest proiect de lege. Eu personal sunt dispus să votez pentru acest proiect de lege. Juridic vorbind, acestă modificare nu va schimba absolut nimic, dat fiind că aceste modificări trebuie să fie operate la nivel de Constituţie", a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

În schimb, socialiştii sunt împotriva înlocuirii sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română".

"Constituţia prevede "limba moldovenească", dacă modificăm Constituţia, trebuie să rămână, potrivit Constituţiei, dacă Constituţia prevede "limba moldovenească", atunci nu pot fi schimbate. Atunci a fost o decizie politică a Curţii Constituţionale", a punctat Adrian Lebedinschi, deputat PSRM.

Totuşi, Iurie Reniţă speră că proiectul va fi susţinut de colegii săi din Blocul ACUM în plenul Parlamentului, după ce va fi examinat în comisiile permanente. Iniţiativa prevede înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română" în Codul jurisdicției constituţionale, Legea privind organizarea judecătorească, Regulament Parlamentului, Legea privind actele de starea civilă şi Legea cu privire la funcţia publică şi la statutul funcţionarului public.

În 2013, Curtea Constituţională a stabilit că textul Declarației de Independență, unde se menționează că limba vorbita în Republica Moldova este limba română, prevalează în raport cu textului Constituției, unde figurează sintagma "limba moldovenească".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu