Iurie Leancă: UE sprijină şi pledează pentru accelerarea reformelor în Republica Moldova

Detalii despre concluziile aprobate astăzi la Bruxel de Consiliul Afacerelor Externe a Uniunii Europene. În cadrul unui briefing, Iurie Leancă a comunicat că  unul din mesajele principale este că Uniunea Europeană reafirmă anganjamentul său de a consolida asocierea politică în integrarea economică a Republicii Moldova.

"În primul rând faptul că Uniunea Europeană prin acest Consiuliu al său a aprobat concluzii pe situaţia din Republica Moldova, noi îl apreciăm drept un pas pozitiv. La fel, Uniunea Europeană consideră relaţia sa cu Moldova drept una foarte importantă. Gurvenul ia notă de aceste concluzii şi de conţinutul acestor concluzii.

Aş vrea să menţionez că din punctul nostru de vedere aceste concluzii sunt cuprinzătoare, echilibrate şi sunt o analiză realistă a evoluţiei Republicii Moldova.

Totodată, aceste concluzii trasează şi priorităţile cheie pe care se axează Uniunea Europeană în dialog cu Moldova. Esenţa acestor concluzii constă în faptul că Uniunea Europeană reafirmă sprijinul său şi angajamentul său plenar de a continua să sprijine Republica Moldova în modernizarea ţării, pe calea parcursului său european.

Totodată, Uniunea Europeană expune şi aşteptările înalte pe care le are în raport cu UE, aşteptări pe care le au şi cetăţenii din Moldova. Concluziile sunt adresate nu doar autorităţilor Republicii Molodva, dar sunt adresate şi claselor politice şi societăţii civile.

În primul rând concluziile conţin mesaje pe politici de principiu, dar şi poziţii pe domenii diferite cheie. Vreau să menţionez că atât politicile de principiu cât şi poziţiile pe domenii diferite trebuie să fie văzute în ansamblu.

Mesajul principal este că Uniunea Europeană reafirmă anganjamentul său de a consolida asocierea politică în integrarea economică a Republicii Moldova  şi de a lucra într-un parteneriat foarte strâns în baza codului de asociere. Un alt mesaj important este că Uniunea Europeană recunoaşte faptul că Moldodva a iniţiat şi a reuşit în promovarea a mai multor reforme în domenii cheie.

Mesajul pe care îl putem preula este că Uniunea Europeană sprijină şi pledează pentru accelerarea reformelor în Moldova, în beneficiul cetăţenilor noştri", a comunicat, Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu