Iurie Leancă reacţionează la acuzaţiile lui Slusari: Când pui un agronom să investigheze o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună sperietori

Embed:
Fostul premier Iurie Leancă vine cu o reacţie dură la acuzaţiile, care i-au fost aduse de preşedintele Comisiei parlamentare ce se ocupă de investigarea fraudei bancare, Alexandr Slusari. "Când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori”, se aratră în mesajul lui Leancă. 
 
"Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații "le cântă" șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni.
Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid - Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea.
În primul rând, vorbim de principiul separării puterii în stat. Un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru.
E o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Ăștia care spuneau că vor "elibera instituțiile statului", în realitate, le dau indicații și vor să le captureze în interese proprii.
Eu chiar aș vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, pentru că ei ar trebui să cunoască legea și jurisprudența Curții Constituționale, care spune clar:
1. Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane (or Slusari menționează expres că s-a comis, cică, neglijență în serviciu);
2. Sunt inadmisibile (din partea Comisiei de Anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege (or Slusari, fiind președinte al Comisiei, în repetate rânduri a venit cu astfel de acuzații neprobate).
Atașez aceste fragmente din jurisprudența Curții Constituționale (care devine lege).
În concluzie, ținând cont de aceste norme legislative invocate, pot spune că am bănuieli rezonabile că acțiunile lui Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunț ce-l face culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției.
Avem noi un proverb popular tare bun și la temă: Nu săpa groapa altuia că singur vei cădea în ea. Așa-i și cu Slusari.
Altfel spus, Comisia lui Slusari poate doar să creadă că a constatat existența sau inexistența unor fapte, poate să întocmească un raport cu intimile lor concluzii și să-l trimită unde vor ei și să facă ce vor ei cu el, dar în niciun caz nu pot cere inițierea unui dosar penal. 
Prin această solicitare s-au îngropat total, și-au bătut joc de banii cetățenilor care i-au ales să facă legi bune, nu să se ocupe cu demagogii. Prin această solicitare pe care a semnat-o cu propria mână, Slusari devine el însuși pasibil de tragere la răspundere.", se mai spune în mesajul lui Iurie Leancă. 
Publika.md aminteşte că membrii comisiei parlamentare de achetă privind devalizarea sistemului bancar solicită cercetarea penală a lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Anatol Arapu. Potrivit preşedintelui comisiei, Alexandr Slusari, cei patru au comis neglijențe grave în serviciu, ceea ce ar fi dus la sustragerea banilor din sistemul bancar, în anul 2014.

Lasă un comentariu