Iurie Leancă, invitat special la Fabrika. Cele mai importante declarații (LIVETEXT)

(20:52)Roman Chircă: Nimeni nu-și dorește prăbușirea Federației Ruse. Noi am încercat să ne integrăm în economia mondială, Rusia a văzut că nu a mers și a revenit la statul încadrării imperiale, lucru care falimentează, este la coada inovațiilor mondiale. 

(20:50) Roman Chircă, despre sancțiuni: Pentru prima dată avem un document care întrunește toate conflictele într-un singur loc. Iar Federația Rusă este sursa de instabilitate. Efectul sancțiunilor este colosal. Peste un trilion de dolari se află doar în SUA. Nu este vorba despre anumite acțiuni ostile, Federația Rusă a aprobat acțiuni de interdicție din UE.

(20:47) Iurie Leană: E foarte importantă problema precedentului. Acum există acea confederație rusă, e una cu experineță. Nu mai există ezitări din partea UE, din parte SUA mă face să fiu optimist. 

(20:42) Iurile Leancă, despre reacția UE: Tot răul e spre bine, doar după agresiunile din Ucrain, din SUA, și-au lăsat amprentele hackerii din Federația Rusă. Există conses pe rolul pe care-l joacă UE. Eu nu cred că ideea fondului va apărea în curând. Eu cred că va trece un an, doi. Asta înseamnă că suntem la început, avem încă probleme, cum le are și Ucraina. Sunt chestii pe care le-am putea valorifica în folosul cetățenilor. Faptul că UE se axează pe propria politică, e un element pozitiv și Moldova trebuie să se implice. Nimic anticontituțional nu există. Faptul că există un progres pe zona Ucrainei de Este, mă face să fiu optimist.

(20:32) Roman Chircă: Îmi pare că Europa a trecut faza de șoc, după Brexit, după acțiunile Rusiei. Față de Europa de Est, eu văd un element nou în această rezoluție, și anume, că se pune presiune pe Federația Rusă. A fost nevoie de conflict în Donbas. Acțiunile nu vor mai fi tratate ca conflict între Moldova și transnistrieni, este evident că Transnistria este o regiune suportată de Federația Rusă. UE a trecut prin finanțări masive. Noi avem avantaje față de Ucraina, noi fie avem frontieră cu Ucraina și UE. Acordul de asociere a pus în valoare potențialul Republicii Moldova. 

(20:24) Iurile Leancă, despre parteneriatul estic: Faptul că întreg Parlamentul European a votat în favoarea acestor recomandări este un plus. Parlamentul European sa gândit: Ce fac cu aceste trei țări? Recomandările stimulează fondul economic, posibilitatea conectării noastre la piața unică energetică, la eliminarea tarifelor roaming. Trebuie să fim prudenți, chiar cu raportorii. Nu toate țările din UE sunt concentrate pe viziunea estică. Eu sunt convins că ceea ce ne-am propus noi se va transforma în politică oficială a Uniunii Europene. Trebuie să ne axăm pe acțiunile noastre. Chiar dacă Moldova, Ucraina și Georgia s-au singularizat într-o anumită catgori, oricum vom fi tratați individual. Trebuie să ne gândim ce facem până la alegerile din 2018, și după alegerile din 2018. Ieri am constat că suntem deja lideri, ceea ce ține de integrare, aici stăm bine, mai trebuie să ne axăm pe insituții. Lucrurile vor reveni la normalitate.

(20:20) Roman Chircă, despre problema asistenței macrofinanciare: Republica Moldova împrumută bani, deci nu cerșete. Este a 2-a oara cțnd Moldova aplică acest instrument, de fapt, prima dată nu a avut condiționalități. Moldova va avea și va dispune de acești bani, pentru că Comisia Europeană a votat. Faptul că opoziția speculează, ea a acceptat strategia războiului extern. Ei nu vin cu soluții, ci mai degrabă ocupă această nișă. Cetățenii sunt mai echilibrați și nu sunt gata să se afle mereu în război total.

(20:13) Roman Chircă: Cerșetorie este atunci când ceri și nu faci nimic în schimb. Este nevoie de suportul Republicii Moldova, este vorba de stabilizare, care are loc cu suportul extern. Moldova, și înainte de furtul miliardului avea nevoie de suport extern. Relația cu FMI este nivelul de intrare în economia mondială. Multe state renunță la acest lucru când au un anumit nivel de dezvoltare.

(20:07)Iurie Leancă, despre disputa cu privire la modificare codului electoral: Toate deciziile nu sunt bazate doar pe criteri obiective. Depinde cum creăm aceste percepții. Riscuri există, nimeni nu trebuie să le ignore. Dar, e foarte important să ne axăm pe condiționalitățile tehnice, și 2, să avem o dezbatere calmă acasă. embrii trebuie să prezinte care au fost acele criterii, eu mă axez pe discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți oficiali europeni. Fiind optimist, mă bazez pe ceea ce s-a întâmplat în ultimile săptămâni dar și pe discuțiile din Parlamentul European. Atmosfera care a existat în Parlamentul European, mă fac să cred că lucrurile se calmează. NU cred că există sens să vorbesc despre colegii din partide. Nu trebuie să ne fie jenă că avem nevoie de bani. Sunt țări care au primit miliarde de euro, de aceea trebuie și noi să ne dorim. E nevoie să știm care sunt prioritățile, ce trebuie să facem.

(20:01) Roman Chircă, despre pachetul de condiționalități: În premieră, Comisia Europeană a încercat să pună niște condiționalități. În acest moment avem mecanisme de funcționare. Comisarul pentru Comerț a spus că banii vor fi debursați. În continuare rămân în vigoare aceste condiționalități, Republica Moldova este pe linie, adică de implimentare a acestor condiționalități, mai degrabă politice. 

(19:59) Iurie Leancă: Comisia de la Veneția a props ca aceste circumscripții să fie reiterate nu în Parlament. Regret că anumite partide nu și-au delegat reprezentanții acolo. Această comisie sunt cei mai bine plasați la a explica cum au fost luate deciziile.

(19:55) Iurie Leancă, despre asistența financiară din UE: Ideea acestei asistențe constă în aceea că acești bani vin cu anumite condiționalități, cu caracter tehnic-financiar. De fapt, așa a fost concepută asistența. De la început erau 28 de condiționalități, apoi situația s-a complicat, astfel, în urma mai multor discuții în Parlamentul European, a apărut acea condiționalitate politică. Astfel, acești bani urmau să vină în țară în funcție de situația politică. Am fost și eu la Strasbourg, am avut discuții multiple, și îmi pare că situația se mai clarifică. Ceea ce am auzit eu este că, chiar dacă mai există anumite întrebări, situația s-a calmat, asta nu înseamnă că trebuie să ne calmăm, ci să continuăm dialogul cu Comisia Europeană. Trebuie să demonstrăm că a fost o activitate transparentă. 

Iurile Leancă, vicepreședintele Parlamentului este invitatul din această seara a emisiunii Fabrika. 

În cadrul emisiunii se va discuta despre semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru țara noastră şi a Memorandumului de înţelegere ca parte integrantă a acestui Acord.

Urmăriţi ediţia din această seară, care va începe la ora 19:50 la Publika TV şi live pe site-ul publika.md.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu