Iulian Chifu despre Alianţa lui Kozak ACUM - PSRM: Nu poți să-l elimini pe Bashar al Assad aliindu-te cu ISIS

Securitatea Republicii Moldova a trecut în mâinele Federaţiei Ruse, iar acest lucru a fost posibil datorită Alianţei lui Kozak ACUM - PSRM. Despre aceasta scrie analistul politic şi fostul consilier prezidenţial din România, Iulian Chifu pe deschide.md. 

"La Chișinău, formula negociată pe colț de masă, cu Kozak mediator și urme de comisari europeni și telefoane și emisari germani a făcut ca întregul domeniu al securității și apărării să treacă la PSRM, la pro-rușii lui Dodon. Ministerul Apărării, Ministerul Reintegrării și Serviciul de Informații și Securitate dat pe față sub control rus, dar și președinția Parlamentului, adică o altă cheie de control, a lui Igor Dodon.", scrie Iulian Chifu. 

Ori, potrivit autorului, atunci când se crează o coaliţie, chiar şi de scurtă durată, controlul în stat trebui să fie împărţit în mod egal.

"Practic pro-europenii de la Chișinău s-au urcat la volan într-o mașină în care nu au nici cheia, nici frânele. Au reușit să o deschidă, împreună cu pro-rușii socialiști, care i-au lăsat să preia toată responsabilitatea conducerii guvernării, dar care păstrează cuiul lui Pepelea al cheii de contact și au tăiat frânele. Iar coaliția merge într-o direcție fără perspective, asumată ca fiind conjuncturală și vindicativă – eliminarea Oligarhului și a întregului său sistem. Cu ce costuri pentru șoferul care va încasa blamul final?", explică analistul.

Fostul consilier prezidenţial de la Bucureşti mai spune că o altă mare greşeală comisă de PAS cu DA este faptul că le-au dat socialiştilor şi funcţia de speaker:

"Fără soluții de ieșire din criză și respingând apelurile la dialog venite de la toate cancelariile, coaliția de mezalianță a bătut palma într-o variantă mixtă, în care își asuma guvernarea – mai puțin posturile cheie legate de securitate, apărare și federalizare – și au dat și a doua poziție din Republica Moldova după Președinte, Președinția Parlamentului. Pentru că, potrivit Constituției, ordinea de precădere în stat este Președinte, Președinte al Parlamentului, Premier, deci coaliția a luat doar cea de a treia funcție în stat. Fără cheie de control."

"O să spuneți că e bine, nu s-a realizat dezideratul Rusiei, cerut de Dodon explicit la negocierile cu Plahotniuc și șantajul contra anularea dosarelor sale din Rusia. Moscova a cerut Externele, Apărarea, federalizarea Republicii Moldova, la care Dodon a adăugat Internele pentru el și câte un milion de dolari pe lună zice-se pentru partid, pe care să nu-i mai plătească Vladimir Putin prin vicepremierul său către socialiști, ci direct Plahotniuc. Așa rezultă din înregistrările „trucate", care l-ar trimite pe actualul președinte în spatele gratiilor. Nu. Externele au rămas la Nicu Popescu – o excelentă alegere, probabil cea mai bună din Guvern – iar noul șef socialist pro-rus al SIS-ul nu a putut fi încă numit. În schimb, Zenaida Greceanâi e Președintele Parlamentului, garantându-i lui Dodon că poate bloca orice nu-i convine acum și în viitor, chiar dacă o majoritate (alta decât cu socialiștii pro-ruși) ar vota legi sau numiri. Dodon a mai făcut-o, a fost suspendat pentru asta, dar succesorul său e azi tocmai șeful partidului pro-rus, deci nu va semna în locul său. Cheia de control a dispărut."

Iulian Chifu mai spune că poţi să ai cel mai impecabil Guvern, dar puterea acum este în mâinele preşedinteului pro-rus.

"Dacă Președintele îți poate bloca oricând – ilegal și neconstituțional - orice numire sau lege sau inițiativă, sigur nu poate fi vorba despre o afacere bună, ci de naivitate și neprofesionalism. Iar a doua cheie de control, Curtea Constituțională, a fost aruncată pe geam prin ignorarea deciziei de dizolvare a Parlamentului după 90 e zile. Mai grav, orice acțiune a Guvernului intră în responsabilitatea pro-europenilor de la ACUM, care riscă să se trezească în situația pe care Dan Dungaciu a descris-o plastic: nu poți să-l elimini pe Bashar al Assad aliindu-te cu ISIS. Și asta dând Rusiei pe față cu toată zona de securitate pe Prut și la granița Ucrainei, amenințând grav interesele de securitate națională ale ambilor tăi vecini, România și Ucraina.", a mai adăugat Chifu. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu