Iulia Skripal a ieşit din comă. Aceasta a anunţat că se simte "din ce în ce mai bine"

Starea de sănătate a fiicei fostului spion rus Serghei Skripal se îmbunătăţeşte rapid şi în curând ar putea fi externată. Poliţia britanică a publicat o scrisoare din numele Iuliei, în care aceasta afirmă că şi-a revenit din comă săptămâna trecută şi că tatăl ei este încă inconştient.

Informaţia despre starea de sănătate a fostului spion rus este însă contrazisă de o presupusă convorbire telefonică dintre Iulia Skripal şi verișoara ei, publicată astăzi de presa rusă. Veridicitatea discuţiei nu a fost confirmată nici de autorităţile din Moscova, nici de cele din Londra. 

- Totul este bine?
- Da, totul e bine.
- Dacă primesc mâine viza britanică, luni sunt la tine.
- Nu o vei primi.
- Cred că ai dreptate.
- Tatăl tău se simte bine?
- Da, se odihneşte. Acum doarme. Starea lui de sănătate este bună. În curând voi fi externată. Totul este bine.

Între timp, serviciile secrete britanice au declarat că substanța Noviciok, care a fost folosită la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, a fost produsă într-un laborator secret rus.

La această concluzie s-a ajuns după ce agenţii britanici au făcut o analiză științifică. Totodată, Londra a stabilit aproape cu exactitate locul din Federaţia Rusă unde a fost fabricat gazul neurotoxic. Presa din Regatul Unit scrie că serviciile secrete au obținut aceste date la doar patru zile de la atac, însă nu sunt absolut sigure de veridicitatea lor.

Potrivit autorităților de la Londra, înainte de tentativa de asasinare a lui Skripal, rușii au testat substanța neurotoxică pentru a vedea dacă poate fi folosită la omoruri.

Ieri, Moscova a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema otrăvirii fostului spion rus. Cererea vine după ce propunerea Rusiei de a participa la ancheta din Marea Britanie în cazul atacului cu Noviciok a fost respinsă de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Moscova, care acuză Londra că blochează accesul la investigaţie, a vrut să ştie ce probe a oferit Marea Britanie şi cine a fost interogat în acest caz. Guvernul britanic a acuzat Rusia că foloseşte o tactică de diversiune şi că evită să dea răspunsuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu