Îți pregătești copilul de grădiniță sau școală? Cum alegi plastilina de calitate care nu prezintă pericol pentru sănătate

Embed:

Părinţii sunt preocupaţi de dezvoltarea creativităţii celor mici şi le cumpără tot felul de jucării şi rechizite în acest scop. Totuşi, aceste activităţi se pot dovedi mai puţin inofensive decât par. Medicii îndeamnă precauţie maximă la alegerea plastilinei, care poate conţine substanţe toxice. 

Potrivit legislaţiei, producătorul poate fi tras la răspundere dacă plastilina conţine substanţe toxice sau care pot deveni toxice în anumite condiţii, cum ar fi temperaturile sau umiditatea ridicată. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică recomandă cumpărarea rechizitelor şcolare doar din locurile autorizate.

"Să vedem după miros, după culoare, fiindcă nu trebuie să aibă un miros înţepător sau o culoare prea pronunţată, care ne-ar putea pune în gardă. De aceea, să fim foarte precauţi, pentru că, de multe ori, chiar şi aceeaşi plastilină, acuarele pot să fie toxice", a afirmat şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

Comercianţii spun că încearcă să aibă pe rafturi doar produse verificate şi de calitate. Potrivit lor, părinţii au devenit mai atenţi şi au cerinţe mai mari.

"Părinţii trebuie să opteze pentru branduri cunoscute. În caz contrar, produsele ar putea fi fabricate cu nerespectarea tuturor regulilor şi, prin urmare, acestea ar putea pune în pericol viaţa şi sănătatea copilului. Asta nu înseamnă neapărat că aceste produse sunt mai scumpe", a spus şeful unui magazin de rechizite şcolare, Alexandr Drozdovskii. 

Cei mai mulţi dintre părinţi cunosc toate aceste reguli şi spun că aleg cu multă grijă plastilina pentru copiii lor.

"Eu cred că plastilina care se vinde în magazine este verificată. Nu stau în căldură, este termen de garanţie, de valabilitate a produsului".

"Copiii sunt mici, uneori le mai pun şi în guriţă. De aceea, trebuie să alegem produse cât mai naturale".

În martie, şapte elevi şi două profesoare din gimnaziul din satul Burlăceni, Cahul, au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat de la mirosul emanat de plastilină.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu