Îţi lasă gura apă. Un fermier din raionul Străşeni, care deţine o plantaţie dulce, a scos în vânzare afine (FOTOREPORT)

Embed:

Piaţa autohtonă se diversifică tot mai mult datorită agricultorilor curajoşi care vin cu noutăţi. Iurie Tarai, un fermier din satul Dolna, raionul Străşeni, a scos în vânzare afine, cele mai rare pomuşoare de la noi. El este singurul care deţine o plantaţie dulce. Cele 30 de mii de tufe se întind pe o suprafaţă de 10 hectare, iar de trei ani îi aduc deja venituri bune.

Agricultorul spune că în acest sezon va avea o roadă şi mai bogată.

"O să avem cinci-şese tone la hectar, cam aşa depinde de datele meteo. Este o cultură problematică numai cu irigarea, cu udatul, da avem linie de picurare, tot avem", a menţionat Iurie Tarai, agricultor.

Afinile sunt culese cu grijă de zeci de muncitori. Elena Sireţeanu lucrează în acest câmp încă de când au fost plantate tufele: "Noi când începem a culege ne uităm aşa la crenguţă, dacă aici deasupra e roz nu se poate, ea încă nu e coaptă. Culegem ca să fie fără codiţă".

Şi unii elevi mai harnici vin să-şi facă un ban de buzunar în timpul vacanţei. Elena Jurai spune că ajunge să câştige şi 400 de lei în zi:

"Aşa o căldăruşă cântăreşte în jur de 2,5 kilograme şi pe zi fac maxim 19 căldăruşe".

Până a fi ambalate, afinele trec printr-un întreg proces.

Ulterior acestea sunt distribuite în supermarketurile din Capitală. Pentru bomba de vitamine pe care le conţin, boabele negre-albăstrui sunt tot mai căutate de moldoveni. Procurate direct de la producător, un kilogram costă 200 de lei.

"Oamenii au început să mă sune în fiecare zi unde, cum, este. Unii fac comandă şi 30-40 de kilograme", a precizat Iurie Tarai, agricultor.

Iurie Tarai spune că a primit deja oferte pentru a-şi exporta producţia în Polonia şi Rusia. În viitor, agricultorul intenţionează să deschidă o linie de procesare şi uscare a afinelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu