Îţi lasă gura apă. Primii struguri autohtoni, deja în vanzare. Cât costă un kilogram de poamă (FOTOREPORT)

Embed:
Primii struguri locali sunt deja în pieţe. Preţurile angro încep de la nouă lei pentru un kilogram. Potrivit producătorilor, anul acesta, aceştia s-au copt mai devreme.

Soţii Braguţă din Durleşti au o plantaţie de un hectar jumătate de viţă de vie. Acum câţiva ani, cuplul a defrişat soiurile tehnice şi a plantat doar soiuri de masă.

"Acum sunt 41 de ani de când doar cu viile, lucrez doar în vie. Când lucrez mă gândesc că o să ajung la roadă şi eu o să văd că struguraşul acesta o să crească aşa şi mă insuflu cu emoţii bune şi pozitive", a spus Victor Braguţă, producător de struguri de masă.

Anul trecut, cuplul nu a reuşit să strângă mare venit în urma comercializării strugurilor, în schimb în acest an, ei speră să culeagă câte 5 tone la hectar.

"Nu folosim adaos nimic, protejăm în perioada când este necesitate de protecţie a plantelor, dar în schimb când aproape de coacere când se începe a înmuia bobiţa, mai mult nu folosim nimic chimicale", a menţionat Vera Braguţă, producător de struguri de masă.

"Anul acesta strugurii sunt buni, sănătoşi depinde care şi cum i-a putut proteja, lucra. Nu e un an rău, au fost şi ploi la timp şi desigur dacă depui şi muncă şi suflet, rezultatul se vede, is bunişori, dulceaţă deacum o au", a declarat Victor Braguţă.

Vânzătorii spun că în pieţe nu mai pot fi găsiţi struguri importaţi: "Este de la Ştefan Vodă poama, e de-a noastră moldovenească, fără nitraţi, fără nimic. Sorturile sunt diferite, avem Victoria, avem Muscat şi Cardinal. Costă 16, 15 şi 16 lei un kilogram".

Cumpărătorii spun că strugurii sunt foarte buni, dar preţurile sunt cam mari:

"Foarte bună, gustoasă, dulce. Cam exagerate, dar ce să facem, producătorul acesta nu a depus muncă, el a aşteptat un an de zile".

În ţara noastră sunt peste 130 de mii de hectare de viţă de vie în care sunt cultivate peste 70 soiuri de struguri de masă.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu