Îţi lasă gura apă. În ţară, a început recolta de caise. Agricultorii spun că vor avea roadă bogată (FOTOREPORT)

Embed:

Crescătorii de caise vor avea în acest sezon o recoltă mai bogată. Însă nici asta nu-i bucură pe mulţi agricultori, care spun că preţul de export este de doar şapte lei pentru un kilogram, de patru ori mai puţin decât anul trecut.

De asemenea, crescătorii spun că din cauza ploilor din ultima perioadă, culesul a început cu 10 zile mai târziu.

"Avem 20 ha de cais. Patru soiuri care vin pe rând. Acum primul soi este Spring Blush. Roada este destul de bună, dar preţurile sunt foarte rele. Anul trecut era 25, anul ăsta est cinci. Vreo 10-12 tone de caise vor fi în acest an la hectar", a menţionat Mihai Cojocaru din satul Slobozia-Duşca, Criuleni.

O cantitate mai mică este vândută şi în pieţele agroalimentare din ţară, spune fermierul.

"În ţară noi vindem maxim ce putem 500-600 kilograme pe zi. Mai mult nu se consumă, nu se cumpără. Mai sunt ca şi noi care tot duc în piaţă. Toate fructele din Moldova trebuie exportate, noi nu suntem capabili să consumăm atâtea fructe", a precizat Mihai Cojocaru.

Pentru a se încadra în timp cu recoltarea, agricultorul este ajutat şi de zilieri.

"Spunem doamne ajută şi să ne păzească Dumnezeu. Şi într-un ceas bun. 20, 25, până la 30 de lăzi. Depinde cu îţi umblă mânuţa. 7-8 mânuţe şi căldărușa e plină", a spus Vladimir Sclifos, zilier.

"Sunt măşcate, frumoase şi se culege uşor. Două mâni, vreo câteva minute şi se umple lada", a explicat Parascovia Gatman. zilieră.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe de la noi, recolta de caise este mai mare decât cea de anul trecut cu 10-15 la sută.

"Pe intrare în rod sunt 900 de hectare. Aceste plantaţii au o tendinţă de creştere. Caisele din Republica Moldova pot ajunge pe unele pieţe unde sezonul lor se termină. Fără limită putem să exportăm în UE. Spania, în Italia sezonul caiselor se începe mult mai devreme", a declarat  Iurie Fală, director executiv APEFM.

În prezent, în ţară sunt aproximativ 4 400 de hectare de livezi de caişi, iar anual suprafaţa se măreşte cu 200 de hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu