Italia va accepta migranţii salvaţi pe mare pe parcursul negocierilor europene

Roma va continua să accepte migranţii salvaţi pe mare "în următoarele cinci săptămâni", adică pe perioada negocierilor europene care ar trebui să ducă la soluţia unei împărţiri a acestor migranţi în cadrul UE, a anunţat luni la Berlin şeful diplomaţiei italiene, Enzo Moavero Milanesi, relatează moldpres.md.

"Pe o perioadă de cinci săptămâni, timp în care partenerii europeni vor găsi o soluţie privind repartizarea lor, garantăm că ambarcaţiunile care transportă migranţi salvaţi, vor putea să îi aducă în Italia", a spus Enzo Moavero Milanesi la finalul unei întâlniri la Berlin cu omologul său german Heiko Maas.

Această decizie confirmă "voinţa guvernului nostru de a lucra la poziţii comune cu partenerii noştri din UE şi NATO", a adăugat ministrul italian de externe, adăugând totuşi că Roma consideră prioritară "revizuirea regulilor operaţionale pentru a se evita ca toate persoanele salvate să debarce într-o singură ţară".

Vineri, guvernul populist de la Roma a condiţionat debarcarea în porturile sale a migranţilor salvaţi în Mediterana de o împărţire a găzduirii lor cu alte state membre, ameninţând cu compromiterea operaţiunilor de salvare.

"Italia nu mai vrea să fie singura ţară în care debarcă migranţi salvaţi pe mare de unităţile navale ale operaţiunii Sophia", a spus Enzo Moavero Milanesi într-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Italienii "au fost lăsaţi singuri" în prima linie în chestiunea migranţilor, a recunoscut Heiko Maas, adăugând că în prezent sosirile sunt mai numeroase în Spania decât în Italia, unde par să se reducă.

"Aşteptăm de la toate statele membre ale UE să îşi respecte acordurile existente. Printre acestea se numără şi salvările pe mare", a insistat şeful diplomaţiei italiene.

UE şi-a acordat vineri termen de cinci săptămâni, adică până la sfârşitul lunii august, pentru a găsi o soluţie la cererea Italiei de a nu mai fi obligatorie ţara unde sunt debarcaţi migranţii care ajung pe navele misiunii Sophia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu