ISTORIE ÎN RUINĂ. Un conac boieresc de o însemnătate rară, din satul Bahmut, raionul Călărași riscă să se risipească

Embed:

Un conac boieresc de o însemnătate rară, din satul Bahmut, raionul Călărași riscă să se risipească. Este vorba despre conacul boierului Ciolac - Malschi , un patrimoniu cultural, istoria căruia începe încă din secolul 19.

Pe vremuri,frumuseţea rară a vilei situate în inima satului,  aduna burghezia. În timp, regimul sovietic a transformat-o  în școala unde generații la rând din zonă și-au petrecut copilăria. Acum însă au rămas doar pereții acestuia , o filă a istoriei țării noastre.

Casa Boierului” - așa numesc locuitorii Bahmut- ului fosta școală din sat. Până în 1989, clădirea a fost într-o stare excelenta. Astăzi, puţini îşi mai aduc minte însă de aceasta. Pentru Larisa Gaiduc, în vârstă de 80 de ani și Dumitru Botin, conacul a fost locul unde au copilărit, au învățat și chiar au lucrat.


„De boieri care au trăit. Iată aici erau două rânduri de castani, până la biserică. Acolo în deal era o casă și învățau clasa a doua, a întâi. Dar aici până la nouă clase. Frumoasă era, eiii. A meu era administrator aici. Și iată că, ei au luat și au distrus-o. Oamenii din sat.”

„ Aici era intrarea se vede că la boier, când era boierul. Da la școală pe aici noi intram, pe aici ieșeam. Aici a fost stadion pe care ne jucam. Era tare frumos. Aici era coridor frumos, în față tot era frumos.Înăuntru erau podurile făcute cu flori, sobă era. În subsol era internat, că veneau din Lerdoaia, de peste deal și trăiau aici. Tot acolo era și magazin.

Totodată, arhitectul, Valerian Grosu originar din Bahmut, spune că a documentat istoria conacului, construit de boierul polonez Malschi.

„Cunoaștem foarte puțin despre acest conac boieresc. E vorba de conacul Celac- Malschi construit la 1887, încheiat atunci construcția. Această construcție într-un stil neoclasic. Precum ați observat porticul din față, chiar dacă este distrus demonstrează care a fost structura sau caracterul arhitecturii în care a fost construit acest conac.”

Potrivit acestuia, familia Ciolac -Malschi adesea organizau petreceri, la care aduna burghezia de atunci, unde a fost invitată și mama acestuia.

„Mi-a povestit cât de frumos erau policandrele, care erau extraordinare și luminau seara și inclusiv decorul interioarelor, intrarea principală cu marmură și străjuite de copacii din preajmă. Toate aleile de aici și lacul din față și toată atmosfera era mirifică. ”

Un grup de tineri și-a propus să elaboreze câteva proiecte, care va readuce la viață conacul boierului Malschi.

„O bună parte din rămășițele rămase vor fi folosite doar pentru reconstruirea schematică a clădirii, ca ulterior să fie lăsat doar fundamentul și să fie reconstruit din nou. După reconstruirea lui și după realizarea unui centru turistic, cu siguranță ar fi suficienți de mulți vizitatori ca să se dezvolte aici industria turismului și oamenii din localitate vor avea de lucru. ”

În acelaşi timp tinerii spun că conacul are un potențial turistic destul de mare, din motiv că a aparţinut unei familii boiereşti.

"Putem să generăm o istorie care ar putea să salveze conacul. O metodă foarte eficientă sunt hashtag-urile, pentru că tinerii iubesc provocările. Astfel, putem să facem chiar și o mini hartă cu hashtag-ul călătorește prin Bahmut".

„O să creăm un site propriu cu mai multe informații, date istorice. Să facem curățenie, să găsim mai multe informații despre cum arăta mai înainte ca să îl putem reconstrui măcar în format virtual.”

În Moldova sunt peste 60 de conace, iar aproximativ 80 la sută din ele stau în paragină.

Lasă un comentariu