Istoricul Ion Varta a împlinit astăzi 60 de ani

Istoricul Ion Varta,  fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, directorul Serviciului de Stat de Arhivă din R. Moldova, a împlinit astăzi 60 de ani.

S-a născut în comuna Larga, raionul Briceni. În 1982 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, iar în anii 1986-1989 și-a făcut studiile la Institutul de Slavistică și Balcanistică al Academiei de Științe din Moscova. În 1990 și-a susținut teza de doctor în istorie cu tema ”Franța și Unirea Principatelor Române (1855-1859)”.

În 1982-1986 a fost lector la Catedra de Istorie Universală a Facultății de Istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă” din Chișinău, în 1998-1999 - șef al Catedrei Istorie Universală și Relații Internaționale a Universității Libere Internaționale din Moldova și în 1999-2005 - cercetător științific coordonator și șef al Direcției Istorie Modernă a Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, scrie moldpres.ro.

Din 2005 până în 2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Popular Creștin Democrat, iar din 2012 până în prezent este directorul Serviciului de Stat de Arhivă din R. Moldova.

A susținut sute de comunicări în cadrul unor manifestări științifice (conferințe, simpozioane, seminare, mese rotunde, sesiuni de comunicări naționale și internaționale).  De asemenea, a semnat peste 160 de articole științifice, precum și  patru monografii,  opt manuale pentru gimnazii și licee,  culegeri de documente, etc.

Ion Varta a fost membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.  În anul 2000 a  fost distins cu Premiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” al Academiei Române

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu