Istoria unealtei de bucătărie "tajin". Când a ajuns în Moldova şi ce feluri de mâncare prepari în ea

Embed:

Tajin. Este unul dintre cazurile în care cuvântul desemnează şi  unealta de bucătărie, şi felul de mâncare preparat în ea.  Patria lui sunt considerate ţările Magrebului.  Tajinul tradiţional este confecţionat din lut sau ceramică, mai rar din fontă. El constă din două părţi – o farfurie adâncă şi un capac sferic. Forma specială le permite aburilor să se acumuleze în partea de sus a cupolei.  După ce aburii se răcesc, pe pereţi se scurge condensatul. Şi mâncarea preparată în tajin rămâne suculentă. 

Unii bucătari afirmă că în cupolă trebuie să fie un orificiu microscopic pentru reglarea presiunii aburilor.  Dar tajinele fără orificiu se întâlesc la fel de des. 

Tajinele sunt de câteva tipuri – doar pentru cuptor şi doar pentru foc deschis.  Cele la foc deschis sunt puse, de regulă, pe difuzoare de flacără. Tipul tajinului depinde de materialul din care e produs şi de tehnologia de producere.  

În țările Magrebului în tajin sunt gătite o sumedenie de bucate tradiționale. De exemplu, rață cu gutui și lămâi sărate sau găină cu stafide, caise uscate și smochine.  Înainte de a fi pusă la copt, carnea este prăjită puțin, dar șe poate sări peste această etapă. Apoi carnea e pusă în farfurie, de asupra ei sunt plasate fructele uscate, peste toate acestea se toarnă apă de șofran, farfuria e acoperită cu capacul și pusă în cuptor. Acolo tajinul e lăsat să fiarbă înăbușit între o oră-două și patru-cinci ore, în funcție de tipul cărnii. E superb peștele marin preparat în tajin.  La fel de răspândită e carnea de berbec cu legume, măsline sau prune uscate, care e servită cu cușcuș. 

După utilizare, tajinul ceramic sau de lut trebuie spălat meticulos, șters și, fără a fi acoperit cu capacul,  pus la uscat pe o noapte sau, și mai bine, pe 24 de ore. În caz contrar pe ceramică ar putea apărea mucegaiul.

Diapazonul preţurilor tajinelor este foarte vast. Unul obişnuit, de lut, cumpărat în Maroc sa Tunisia, te va costa vreo doi dolari.  Însă un tajin glazurat  comercializat de un notoriu producător occidental costă între 70 şi 100 de euro, ba poate chiar şi mai mult.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu