Istoria scrisă cu sânge. Victimele masacrului din Baku, din 20 ianuarie 1990, comemorate la Chişinău

Embed:

Masacrul din Baku, din 20 ianuarie 1990, considerat drept una din cea mai tragică filă din istoria Azerbaidjanului, a fost comemorat la Chişinău. Cu flori şi lumânări în mâini, reprezentanţii Congresului Azerilor din Moldova au cinstit aseară memoria victimelor carnagiului, pus la cale de autorităţile de la Moscova. Acum 30 de ani, tancurile sovietice au intrat peste demonstranţii care au ieşit pe străzile din Baku pentru a cere independenţă faţă de URSS. În consecinţă, peste 150 de oameni au murit răpuşi de gloanţe sau au fost striviţi de blindatele ostaşilor sovietici care au intervenit pentru a reprima mişcarea de eliberare naţională.

Rashad Abbasov s-a născut la Baku şi avea 15 ani când a avut loc tragicul eveniment. Bărbatul spune că a trecut atunci prin clipe de groază.

"Soldaţii împuşcau în toate direcţiile. Chiar şi în direcţia blocurilor locative. Am văzut cum treceau cu tancurile peste o ambulanţă, în care se aflau răniţi şi medici", a povestit cetăţeanul Azerbaidjanului, Rashad Abbasov.

În rezultatul operaţiunii, codificată de autorităţile de la Moscovai drept "Udar", peste 150 de civili neînarmaţi au fost omorâţi, iar aproape 800 au fost răniţi. Trupele sovietice au distrus şi incendiat 200 de case şi 80 de vehicule, inclusiv ambulanţe şi maşini ale pompierilor. 

"Fără arme, ţinându-se de mâini, oamenii încercau să oprească tancurile. Au fost însă împuşcaţi, iar unii călcaţi şi omorâţi".

"Prin aceste acţiuni, autorităţile sovietice doreau să distrugă mișcarea națională de eliberare din Azerbaidjan şi credinţa în ziua de mâine".

În memoria victimelor masacrului de la Baku de acum 30 de ani, mai mulţi cetăţeni azeri, stabiliţi cu traiul în ţara noastră, au aprins lumânări şi au venit cu garoafe roşii la Casa Naţionalităţilor din Chişinău.

"Despre filele negre din istoria tragică a Azerbaidjanului, trebuie să cunoască toate popoarele, pentru ca nicio ţară să nu treacă prin masacrul pe care l-a trăit poporul nostru", a comunicat ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov.

În Republica Moldova locuiesc peste 1.000 de cetăţeni ai Azerbaidjanului.

loading...

Lasă un comentariu