Istoria renaşte la cetatea Soroca. Vizitatorii, impresionaţi să vadă cum arată o zi la fortăreaţă în Epoca Medievală

Embed:

Istoria renaşte zilele acestea la cetatea Soroca. Vizitatorii au şansa să urmărească lupte între cavaleri, parade, târguri şi trageri din arc cu ocazia festivalului medieval  "Al cincilea turn". La eveniment au participat și luptători din Ucraina, iar vizitatorii au rămas impresionaţi. 

În cadrul festivalului vizitatorii au putut vedea cum arăta o zi la cetatea Sorocii în Epoca Medievală. Pentru aceasta, organizatorii au înscenat un atac al fortăreţii.

Luptărorii spun că cavalerii din epoca medievală trebuia să aibă foarte multă forţă. Asta pentru că spun că hainele cavalerilor puteau să cântărească chiar şi 40 de kilograme. Astăzi, participanţii au purtat echipament confecţionat manual, inspirat de la hainele purtate de cavaleri. Costul unui astfel de costum ajunge şi la două mii de euro.

"Echipamentul este compus din armură, este un coif. Bineînțeles bicepsurile, brățările, umerii și picioarele acoperite cu platoșă nituită. În mediu o armură, un echipament complet al unui cavaler avea în jur de 35, 40 de kilograme nu mai mult", a declarat Timur Miron, membru club "Spada Moldovei".

Și dacă în epoca medievală perioadă femeile nu aveau voie să participe la lupte, astăzi printre cavaleri a luptat şi o doamnă. Ecaterina Obadă face parte din clubul "Spada Moldovei" de câţiva ani și participă la diverse competiții atât în țară, cât și peste hotare.

"Mi-a fost interesant și am hotărât să încerc, mi-a plăcut și am rămas. Nu aș spune că este comod, dar te deprinzi, nu este chiar așa de greu. E mai greu de făcut loviturile, să te miști mai rapid", a spus Ecaterina Obadă, membră a clubului "Spada Moldovei".

La Festival au participat și luptători de la un club din Ucraina.

"Este primul festival de acest fel. Şi la o cetate din ţara noastră, pentru prima data în acest an, un astfel de festival", a subliniat Igor Pranov,  participant din Ucraina .

Vizitatorii au rămas impresionați de cele văzute:

"Sunt absolut încântată. Este prima dată când sunt la Cetatea Sorocii. Nici nu ne-am așteptat să vedem un show de eroi mondiali, de eroi istorici. Îmbrăcămintea ne-a impresionat, extraordinar".

"Am fost și anul trecut și ne-a plăcut și am venit și anul acesta la Festivalul Medieval".

"Aici este frumos, tot ce este agățat de pereți. Parcă ar fi steaguri, e foarte frumos".

Organizatorii susțin că au încercat să redea evenimentele cât mai realist.

"Ne-am inspirat de la poze din muzee, scrisori. De ele ne-am folosit pentru a confecţiona copii pentru décor", a afirmat Denis Praghibnoi, organizator.

Festivalul medieval "Al cincilea" turn este la a doua ediție.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu