ISTORIA NU SE UITĂ: Victimele deportărilor staliniste, omagiate în satul Sofia

Embed:
Pentru că istoria nu trebuie uitată, autoritățile din satul Sofia, raionul Hînceşti, au instalat o placă pe care sunt înscrise numele a 23 de foşti locuitori ai satului care au murit în timpul deportărilor staliniste. Iniţiativa i-a aparţinut celui mai bătrân locuitor al satului, şi el victimă a deportărilor, iar evenimentul a coincis cu aniversarea a 100 de ani de la nașterea acestuia.

Constantin Cojocaru avea 30 de ani când a fost deportat în Siberia. Au trecut 70 de ani de atunci, dar bătrânul nu uită dimineața în care a fost scos cu forța din propria locuință.

"La patru dimineaţă au venit cu automatele şi au înconjurat casa şi a venit de la Consiliul Sătesc un căpitan. Mi-au spus: nu cumva să fugi, că e casa înconjurată cu automate. Ai să fugi, am să te împuşc", a spus victima deportărilor, Constantin Cojocaru.

Destine similare au avut şi alţi locuitori ai satului în acele zile fatidice.

"Aici a trăit unchiul meu a fost ridicat şi dus în Siberia, în regiunea Tiumeni I-au dus şi i-au lăsat într-o pădure şi le-au spus, scoateţi copaci şi luaţi-vă pământ şi a trăit foarte greu. "

"A fost deportat că nu a vrut să voteze, pentru cineva. A spus că el pentru satana şi oaia nu a vrut să voteze. A fost contra, asta din spuse. Ce se face azi e un lucru foarte bine-venit, în memoria celor deportaţi", a spus locuitorul din Sofia, Constantin Prescornic.

Placa comemorativă, realizată cu sprijinul financiar al unui agent economic, a fost amplasată provizoriu la intrarea Casei de cultură şi va fi mutată ulterior într-un parc din localitate. În timpul celui de-al doilea val al deportărilor, care a început în anul 1946 au avut de suferit peste 35 mii de moldoveni.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu