Istoria a prins viaţă la Orhei: În localitate a fost inaugurat unul dintre cele mai vechi conace

Istoria a prins viaţă astăzi în comuna Piatra, raionul Orhei. În localitate a fost inaugurat unul dintre cele mai vechi conace din sat, care a fost ridicat acum aproximativ 160 de ani. Este vorba despre casa în care a locuit eroul Războiului Civil din Rusia Serghei Lazo împreună cu familia sa. Reabilitarea casei muzeu a durat mai bine de 10 ani, iar lucrările au fost finalizate datorită implicării guvernului. 

Serghei Lazo a fost un aprig revoluționar bolșevic, care a luptat în Orientul Îndepărtat cu armatele țariste. Aventurile lui s-au terminat, când a fost capturat de japonezi și predat albgardiștilor care l-au executat. Sfârșitul tragic al acestuia a alimentat faima basarabeanului, care o perioadă, a locuit împreună cu familia sa într-un conac din satul Piatra, raionul Orhei.

Construcţia conacului familiei Lazo a început în anul 1862, a durat aproape 3 ani şi reprezenta, după normele acelor timpuri, o casă boierească. Ultimii proprietari ai imobilului, au fost soții Gheorghe si Elena Lazo, părinții renumitului revoluţionar basarabean.

"În general, expoziţia acestui conac, este o călătorie în lumea de altădată, şi încearcă să prezintă viaţa din epoca celor care au trăit atunci, în acea perioadă", a spus ghidul în cadrul Conacului al familiei Lazo, Elena Poşniţa.

Odaia fraţilor Lazo, unde îşi petrecea timpul, pe atunci, viitorul revoluţionar bolşevic, este una dintre cele mai spaţioase şi luminoase din casă.

"Este masa la care a stat Serghei Lazo. Este masa la care a lucrat Serghei Lazo. Era un băiat foarte străduitor, muncea foarte mult. Avea acasă cabinet de chimie şi cabinet de tâmplărie, şi aici pe această masă am încercat să aducem o parte din acest cabinet".

Încăperile au fost amenajate în stilul secolului XIX, iar mobilierul şi decoraţiunile reproduc o atmosferă de epocă.

În dimineata zilei de 14 noiembrie, 1894, dupa ce a rasfoit ziarul proaspat cumparat si a servit o ceasca de cafea, stapanul casei a iesit cel mai probabil sa fumeze o lulea, si a lasat lucrurile asa cum le vedeti acum. Toate lucrurile din acest birou sunt amenajate in asa mod, incat ai impresia ca proprietarul acestora trebuie sa revina dintr-o clipa in alta.

Şi odaia pentru oaspeţi a fost amenajată exact cum arăta acum 160 de ani.

"Conacul, clădirea a suferit multe schimbări, modificări, şi pentru noi a fost foarte dificil să restabilim cât se poate exact arhitectura şi spaţiul arhitectural al acestui conac", a spus directorul general Muzeul Naţional de Istorie, Eugen Sava.

În perioada interbelică, conacul a servit drept cămin cultural, iar mai târziu a fost transformat în şcoală. În anii '70 ai secolului trecut, casa a căpătat statut de muzeu. După 1991, conacul a fost lăsată de izbelişte, iar lucrările de restaurare au început abia în anul 2007. Reabilitarea clădirii a avut loc în mai multe etape, şi a costat în jur de 7 milioane de lei, bani alocaţi de către guvern.

"Investind în aceste conace boiereşti, în aceste conace de familii de nobili, care au existat în Republica Moldova, noi de fapt ne promovăm mai bine, atât pe exterior, cât şi punem în valoare ca aceste conace să fie vizitate de turişti străini", a spus secretarul de stat, Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

"Îmi pare foarte frumos, amenajat cu gust, acest mobilier din acei ani. Este destul de reuşit muzeul".

"Să avem o amintire din trecut cine a fost familia Lazo, cine a petrecut aici viaţa, tinereţea, bătrâneţea".

În prezent, conacul este inclus în lista monumentelor arhitecturale de importanță națională și este o filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Pentru anul viitor, guvernul a alocat peste 2 milioane de lei pentru amenajarea parcului din curtea casei muzeu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu