Israelul pune capăt mandatului unei misiuni internaţionale de observatori la Hebron

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că Israelul pune capăt mandatului unei misiuni internaţionale de observatori desfăşurată la Hebron, un oraş din Cisiordania ocupată unde tensiunile sunt puternice între palestinieni şi coloniştii israelieni, informează France Presse.

"Nu vom mai permite prezenţa continuă a unei forţe internaţionale care acţionează împotriva noastră", a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

Misiunea de observatori, numită "TIPH" (Prezenţă internaţională temporară), este desfăşurată la Hebron în virtutea unui acord israeliano-palestinian, încheiat după masacrul din februarie 1994 comis de un colonist israelian asupra a 29 de palestinieni care se rugau în Peştera Patriarhilor, un loc sfânt pentru evrei şi musulmani.

Aceasta cuprinde aproximativ 60 de observatori norvegieni, suedezi, italieni, elveţieni şi turci, iar mandatul ei este reînnoit la fiecare şase luni. Danemarca nu mai contribuie, scrie agerpres.ro.

Hebron este cel mai mare oraş din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel de mai bine de 50 de ani, notează AFP, care adaugă că acesta este singurul loc unde trăiesc 600 de colonişti israelieni protejaţi de mii de soldaţi, blocuri de beton şi puncte de observaţie, în mijlocul a 200.000 de locuitori palestinieni.

Colonizarea israeliană în teritoriile ocupate este considerată ilegală în virtutea dreptului internaţional, scrie sursa citată.

Principala sarcină a misiunii de observatori este identificarea şi raportarea încălcărilor comise de colonişti sau palestinieni. Ea nu este autorizată să intervină direct în caz de incidente.

În ultimii ani, Israelul a depus plângeri împotriva unora dintre membrii acestei misiuni, pe care israelienii o acuză de părtinire.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu