Israelul le va permite cetăţenilor săi să călătorească în Arabia Saudită, din motive religioase

Ministrul israelian de Interne a declarat, duminică, că israelienilor le va fi permisă călătoria în Arabia Saudită, din motive religioase sau de afaceri.

Anunţul este ultimul indiciu al unor relaţii tăcute, dar din ce în ce mai călduroase între Israel şi Arabia Saudită. Acesta a venit cu câteva zile înainte ca Washingtonul să anunţe planul său de pace cu privire la Orientul Mijlociu.
Israel şi Arabia Saudită nu au relaţii diplomatice oficiale. Însă ambele părţi au găsit un punct comun în animozitatea lor faţă de Iran.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se mândreşte deseori cu relaţii neoficiale cu ţările arabe care nu au legături formale cu statul evreu. Israelul are acorduri de pace cu doar două ţări arabe – Egiptul şi Iordania.

Potrivit anunţului de duminică, musulmanii israelieni pot merge în Arabia Saudită în pelerinaje religioase. Deşi se crede că unii israelieni deja vizitează Arabia Saudită, acest lucru necesită un paşaport străin sau o permisie specială.

Ministerul de Interne a precizat că vizitatorii vor avea nevoie de o invitaţie oficiale pentru a intra în regat. Oficialii au transmis că decizia a fost coordonată cu oficialii serviciilor israeliene de securitate şi alte instituţii „relevante”, inclusiv Ministerul de Externe.

Regatul sunit este locul de naştere al islamului şi găzduieşte cea mai sacră locaţie în oraşul Mecca, scrie adevarul.ro

loading...

Lasă un comentariu