Israelul a efectuat atacuri în Siria pentru prevenirea unui atac iranian cu "drone ucigaşe"

Israelul a admis că a lovit mai multe puncte militare din Siria pentru a preveni un posibil atac iranian cu "drone ucigaşe", ce urma să fie făcut de membri ai Gărzi Revoluţionare Iraniene (IRGC).

Potrivit unor surse din cadrul forţelor armate israeliene, citate de BBC, atacurile ar fi vizat poziţii ale Forţei Quds (gruparea de elită a Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene) situate la sud-est de capitala siriană, Damasc.

"Iranul nu are imunitate nicăieri. Forţele noastre operează în orice sector împotriva agresiunii iraniene. Dacă cineva se ridică să te omoare, atunci tu trebuie să-l omorî primul", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Operaţiunea a fost confirmată şi de armata siriană, care a indicat că apărarea să anti-aeriana "a detectat ţinte inamice care se deplasau dinspre Înălţimile Golan înspre zona din jurul Damascului".

"Agresiunea a fost imediat confruntată şi până acum, majoritatea rachetelor inamice israeliene au fost distruse înainte să-şi atingă ținta", a precizat o sursă din cadrul Armatei siriene.

Acest gen de confruntări sunt relativ frecvente între Israel, pe de o parte, şi Siria şi Iran de cealaltă.

Pe 25 iulie, Israelul a efectuat un bombardament cu rachete asupra unor poziţii ale armatei Siriene din provincia sudică Daraa pe că acolo ar fi operat membri ai grupării paralimitare Hezbollah - o grupare teroristă susținută de Iran, care s-a implicat în războiul civil din Siria la cererea Teheranului.

Iar pe în cursul nopţii de 2 iulie, Armata israeliană a bombardat poziţii ale forţelor siriene şi iraniene, de asemenea, din apropierea Înălţimilor Golan, în urma cărora au fost ucişi trei soldaţi sirieni şi alţi şapte au fost răniţi.

De altfel, Înălţimile Golan este locul în care schimburile de focuri dintre forţele israeliene şi cele siriene au fost cele mai frecvente. Acest lucru datorându-se, nu o dată, faptului că Siria găzduiește forţe militare (sau paramilitare) iraniene, precum de exemplu cele ale Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene.

De altfel, încă de dinainte de izbucnirea războiului civil, Siria se află în sfera de influenţă a Iranului (împreună cu Libanul) - aspect care a constituit şi unul dintre motivele pentru care ţară a intrat în război civil de la bun început.

Şi pe parcursul războiului civil (precum şi pe durata existenţei Statului Islamic), Siria a beneficiat de un ajutor material consistent (bani sau armament), precum şi de ajutorul diferitelor grupuri proxy controlate de Iran, precum Hezbollah de exemplu.

Între Israelul şi Siria există, însă, o animozitate ce datează încă din anii 60', atunci când cele două au fost implicate în Războiul de Şase zile. În acel război, Israelul a capturat Înălţimile Golan, un punct strategic aflat chiar la graniţa dintre cele două state. Tot atunci s-a dat şi una dintre cele mai mari bătălii de tancuri, în urma căreia Siria a pierdut aproximativ 300 de tancuri, în timp ce Israelul (care beneficia de avantajul terenului înalt) a pierdut sub 80.

În 1973, cele două au purtat un nou război, în speţă Războiul de Yom Kippur, încheiat de asemenea cu victoria Israelului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu