Îşi legalizează activitatea: Tot mai mulţi moldoveni care oferă locuinţe în chirie îşi declară veniturile

Embed:
Tot mai mulţi moldoveni care oferă locuinţe în chirie aleg să-şi legalizeze activitatea. Potrivit datelor Inspectoratului Fiscal de Stat, de la începutul anului, numărul celor care şi-au declarat veniturile din acest business a fost de peste 7.000 de persoane, cu 2.700 mai multe, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în caznaua statului au ajuns peste 500 de mii de lei.

De cinci ani, Ştefan Racu oferă în chirie un apartament pe care îl deţine. Bărbatul şi-a declarat activitatea din start şi achită şapte la sută din venitul obţinut.

"Valoarea contractului între mine şi chiriaş e mai mare din momentul când se declară la fisc, şi al doilea fiindcă vreau să fiu în pas cu legea", a menţionat Ştefan Racu, proprietar imobiliar.

Şi specialiştii de la companiile imobiliare susţin că observă o dorinţă mai mare atât a proprietarilor, cât şi a chiriaşilor să încheie un contract legal.

"Atât proprietarii cât şi chiriaşii vor să se simtă în siguranţă. Spre exemplu proprietarul are siguranţa că bunurile lui imobile din casă vor fi în siguranţă, şi chiriaşului că nu va fi dat afară în următoarele două luni", a declarat Carolina Ţurcanu, specialist imobiliar.

Reprezentanţii FISC-ului au efectuat peste 300 de controale pentru a-i identifica pe cei care se eschivează să-şi declare afacerea. Persoanele prinse pe picior greşit riscă amenzi usturătoare.

"În cazul în care nu se înregistrează aceste contracte i se aplică o amendă de 200 de lei şi deja şi penalităţile care survin în urma obligaţiei fiscale. E vorba despre impozitul care ar fi generat în funcţie de perioada contractului şi penalitatea pentru fiecare zi de neachitare în termen", a explicat Olga Golban, şef de direcţie Serviciul Fiscal de Stat.

Cele mai multe contracte se legalizează în lunile august şi septembrie. În acest an, numărul acestora a fost de peste 2000.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu