Irlanda, România și Bulgaria, țările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE

Rata anuală a inflației a urcat în ianuarie la 1,8% în zona euro și la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,1%, și, respectiv, 1,2% în decembrie, în timp ce Irlanda (0,2%), România (0,3%) și Bulgaria (0,4%) au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate luna trecută în Belgia (3,1%), Letonia și Spania (ambele cu o inflație anuală de 2,9%) și Estonia (2,8%), scrie agerpres.ro.

Comparativ cu luna decembrie 2016, inflația anuală a scăzut în două state și a crescut în 26 state, inclusiv în România.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,50 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire și legumele (0,14 puncte procentuale fiecare).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor (minus 0,09 puncte procentuale), pâine și cereale (minus 0,05 puncte procentuale).

Luna trecută, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că rata anuală a inflației va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însă nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoză pe termen mediu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu