Irina Vlah a fost învestită în funcţie. Noul başcan a depus jurământul și în fața lui Nicolae Timofti

Embed:

Găgăuzia are, de astăzi, un nou başcan. Irina Vlah a fost învestită în funcţia de guvernator al autonomiei. La ceremonie au participat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Chiril Gaburici, dar şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova.

Este pentru prima dată în istoria autonomiei găgăuze când la conducere a venit o femeie, alegerile au fost câștigate din primul tur, iar ceremonia de învestitură a avut loc în centrul municipiului Comrat.

"Sunt un politician statalist. Eu voi fi başcanul tuturor, un conducător independent. Nu voi face parte din niciun partid", a declarat Irina Vlah.

În discursul său, Irina Vlah a recunoscut că este copleșită de emoții: "Stimaţi deputaţi. Stimaţi reprezentanţi ai concursului diplomatic, corpului diplomatic. Îmi cer scuze. Am emoţii."

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a salutat pe cei prezenți la ceremonie și în limba găgăuză.

"Din numele Parlamentului Republicii Moldova, o felicit sincer pe doamna Irina Vlah, prima femeie bașcan. Vreau, împreună cu domnul Constantinov şi cu doamna Vlah, să construim o platformă permanentă pentru dialog, un stat puternic şi confortabil pentru toate etniile care convieţuiesc în Moldova."

Fostul bașcan Mihail Formuzal le-a mulțumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat la dezvoltarea Găgăuziei. Formuzal a dat de înțeles că nu vor mai exista probleme în privinţa colaborării dintre autoritățile statului și conducerea autonomiei.  

"Semnalul de astăzi, prezența a două persoane importante în stat, arată că va fi colaborare și dialog. Vreau să le mulțumesc și prietenilor din Uniunea Europeană pentru colaborare în cei opt ani de mandat", a spus fostul guvernator.  

Irina Vlah a depus și jurământul în calitate de membru al Guvernului, în fața președintelui Nicolae Timofti:  "Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova. Să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei."

Șeful statului, Nicolae Timofti, și-a exprimat încrederea că Irina Vlah, prin activitatea sa, va contribui la păstrarea integrității teritoriale a țării: "Noi suntem un popor integru și toate jocurile astea care se fac în jurul problemei de a dezbina republica în petice de pământ cred că nu o să aibă izbândă."
 
Bașcanul autonomiei găgăuze este ales pentru un mandat de patru ani.

PUBLIKA.MD amintește că alegerile başcanului au avut loc în data de 22 martie. În urma scrutinului, Irina Vlah a obţinut 51 la sută din voturi. Pe locul doi s-a plasat parlamentarul Nicolai Dudoglo, cu puţin peste 19 la sută din sufragii.  

Rata de participare la aceste alegeri a fost de aproximativ 58 la sută.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu