Iresponsabilitatea dăunează. În 2018, doar şase din 10 şoferi au făcut testarea auto

Doar şase din 10 posesori de maşini au făcut, anul trecut, testarea auto. Cifra maşinilor supuse reviziei tehnice a fost de aproximativ 600 de mii, din totalul celor un milion înregistrate în ţară.

Asta înseamnă că în 2018, proprietarii a 400 de mii de maşini nu au plătit taxa de drum şi nu au contribuit la dezvoltarea infrastructurii. 

Autorităţile susţin că mulţi dintre şoferii iresponsabili încalcă legislaţia conştient, iar alţii fie sunt plecaţi peste hotare, fie îşi ţin maşinile în garaje.

"O parte din unităţile de transport care nu sunt supuse reviziei tehnice nu circulă pe teritoriul Republicii Moldova sau pe drumurile din Moldova din varii motive. Fie din motivul stării tehnice precare, fie din motivul uzurii. Avem şi o parte din conducătorii auto care nu dau dovadă de bună credinţă", spune Sergiu Bucătaru, secretar de Stat al Ministerului Economiei.

Anul trecut, inspectorii au prins peste 16.800 de conducători auto, care nu au putut prezenta revizia tehnică. Mai grav este faptul că aceştia nu doar aduc prejudicii statului, ci şi pun în pericol viaţa participanţilor la trafic.

"Întreg procesul de testare tehnică al unităţii de transport este monitorizat cu mijloace de înregistrate foto şi video. Prin urmare toate unităţile de transport care sunt supuse inspecţiei tehnice periodice sunt documentate în modul corespunzător iar informaţia este stocată la Agenţia Naţională de Transport."

Şoferii, care plătesc taxa pentru drumuri, spun că o fac nu doar pentru că este obligatoriu, ci şi pentru dezvoltarea infrastructurii.

"Sigur că achit acest impozit. Sunt un şofer cu acte în regulă care se supune legii."

"Trebuie de achitat. Nu pot merge împotriva legii. Sper că vor reabilita drumurile. După iarnă acestea des se strică."

"Desigur, în fiecare an, adică conform termenilor. Şi asigurarea trecem. De ce? Sperăm că asta are impact asupra drumurilor."

"Achitaţi impozitul rutier? Sigur! De ce? Pentru ca să avem parte de drumuri mai bune. Sperăm că pentru acest lucru achităm. O mie de lei."

Taxa pentru drumuri diferă în funcţie de capacitatea motorului. Preţul porneşte de la câteva sute de lei şi poate ajunge până la 10 mii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu