Iresponsabilitatea autorităţilor şi neglijenţa părinţilor le-a transformat viaţa într-un chin

Embed:

Seria de abuzuri asupra copiilor, existenţa unor micuţi care nu au nici măcar acte de identitate, dar şi dispariţia fără urmă a unor minori sunt realităţile tragice ale ţării noastre. Ele ar fi putut fi evitate dacă autorităţile se autosesizau la timp. Însă din cauza iresponsabilităţii unor funcţionari sau din cauza legislaţiei imperfecte, viaţa mai multor copii moldoveni s-a tranformat într-un coşmar.

Caz ieşit din comun în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, unde un băiat de şapte ani nu are niciun act de identitate. Copilul nu ştie nici să citească şi nici să scrie. De la vârsta de jumătate de an, de când a fost abandonat de mama sa, acesta a fost crescut de bunici. În apărarea lor, autorităţile au afirmat că baiatul a fost ţinut ascuns, iar de existenţa lui s-a aflat întâmplător.

În vara anului 2011, un băiat de 12 ani, din Cimişlia, a fost omorât de prietenii săi, minori şi ei. Cel mai groaznic în această istorie tragică este faptul că trupul băieţelului a zăcut în pădure timp de două luni, iar în toată această perioadă nimeni nu a bătut alarma şi nu s-a adresat la poliţie. Ancheta a stabilit că minorul locuia împreună cu bunelul său, iar părinţii erau plecaţi peste hotare la muncă. Atunci, asistenţii sociali din Cimişlia nu au putut explica cum s-a întâmplat că nu au ştiut nimic despre dispariţia copilului. Deşi, preşedintele raionului a promis că, funcţionarii responsabili vor fi pedepsiţi, nimeni nu a fost sancţionat.

Un alt caz tragic în care viaţa unui copil a fost schimbată în coşmar a avut loc în toamna anului 2010, în raionul Glodeni. O fetiţă de numai doi anişori a fost violată de concubinul prietenei mamei sale. Copilul a rămas în grija acestora, pentru că mama sa a plecat la muncă peste hotare. Deşi, autorităţile au recunoscut că nu au monitorizat situaţia, acestea au dat vina pe legislaţie care, potrivit lor, este imperfectă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu