Iranul susține că există riscul ca Statul Islamic să încerce să creeze un nou califat

Deși teritoriile ocupate de ISIS în Siria și Irak au fost eliberate în totalitate, Iranul susține că există riscul ca Statul Islamic să încerce să creeze un nou califat, scrie presa iraniană, scrie libertatea.ro.

Ministrul iranian al informațiilor, Mahmud Alawi, a avertizat marți că gruparea teroristă Statul Islamic ar putea încerca să-și creeze un nou califat după ce au fost alungați din teritoriile ocupate în Siria și Irak. Potrivit acestuia cel mai probabil noul califat va fi amplasat în Afganistan, Pakistan sau în alte state din Asia Centrală.

”După înfrângerile suferite în Siria și Irak și pierderea teritoriilor și controlului acolo, ISIS încearcă acum să cucerească teritorii în Afganistan, Pakistan și Asia Centrală pentru a-și reînvia așa-numitul califat”, a spus oficialul iranian la Teheran.

La rândul său, un responsabil al guvernului afgan, Feiz Mohamad Ozmani, a afirmat la aceeași conferință că aproximativ 6.000 de membri ai Stat Islamic ar putea ajunge în Afganistan.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunțat, sâmbătă dimineață, în cadrul unei conferințe de presă de la Baghdad, că trupele irakiene controlează în totalitatea zonele de la frontiera cu Siria și că războiul cu ISIS s-a încheiat, scrie BBC News.

Zona de frontieră cu Siria era singura în care luptătorii ISIS mai avea teritorii pe care le controlau, dar acum acestea au fost eliberate.

Anunțul Irakului vine la două zile după ce armata rusă a declarat că și-a îndeplinit misiunea de a învinge ISIS în Siria.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu