Iranul şi-a anunţat retragerea parţială din acordul nuclear

Embed:

"Republica Islamică consideră oportun să nu mai pună în aplicare unele angajamentele ale sale și unele măsuri pe care şi le-a asumat în mod voluntar în cadrul acordului nuclear", a spus Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe.

Potrivit şefului diplomaţiei iraniene, decizia Teheranului de a se retrage parţial din acordul nuclear semnat în 2015 a fost adusă la cunoştinţa ambasadorilor ţărilor semnatare: Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia. Concret, Iranul va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului, ceea ce va duce la obţinerea de combustibil nuclear de uz militar, lucru interzis prin acordul din 2015.

Anul trecut, Statele Unite s-au retras complet din acordul pe care îl consideră prost negociat. Decizia a fost luată de preşedintele Donald Trump, care susţine că documentul trebuia să includă şi restricţii legate de programul balistic al Iranului.

Mai mult, Washingtonul a reintrodus sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce a dus la reducerea exporturilor de petrol din Iran.

Acordul semnat la Viena în 2015 prevede o suspendare temporară a programului nuclear al Iranului, în schimbul anulării treptate a sancţiunilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu