Iranul prezintă în premieră imagini cu noul său sistem de rachete antiaeriene

Iranul a prezentat duminică pentru prima dată imagini cu noul său sistem de rachete antiaeriene, denumit Bavar 373 și realizat după modelul sistemului rus S-300, relatează AFP, citat de Agerpres.ro.

Imaginile difuzate de mai multe posturi iraniene de televiziune îi arată pe președintele Hassan Rohani și pe ministrul apărării, generalul Hossein Dehghan, în fața unei instalații de acest fel. Proiectul Bavar 373 a fost inițiat în perioada când Iranul era încă supus sancțiunilor internaționale privind programul său nuclear.

Autoritățile de la Teheran au decis să lanseze acest proiect după ce, ca urmare a respectivelor sancțiuni, Rusia a suspendat în anul 2010 contractul de livrare a rachetelor S-300, semnat în 2007.

Anul trecut, cu puțin timp înainte de încheierea acordului internațional privind programul nuclear iranian, care a permis ridicarea sancțiunilor, președintele Vladimir Putin a autorizat implementarea contractului, conform agenției TASS până în prezent fiind livrate circa jumătate din sistemele convenite.

Susținând că sistemul S-300 a fost scos din producție, Moscova a propus Iranului livrarea unor sisteme S-400 sau Antei-2500, propunere care însă a fost respinsă de Teheran.

Statele Unite și Israelul au criticat livrarea acestor rachete către Teheran, avertizând că ele vor face și mai dificil un eventual atac aerian asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, în eventualitatea în care Teheranul ar decide totuși să-și dezvolte programul nuclear militar.

Potrivit ministrului iranian al apărării, sistemul antiaerian Bavar 373 poate distruge ținte multiple, inclusiv rachete balistice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu