Iranul neagă orice dimensiune militară a programului său spaţial

Ministerul Apărării din Iran a respins miercuri acuzaţiile Washingtonului conform cărora programul spaţial al Teheranului ar avea o dimensiune militară, la câteva zile după noua tentativă a Republicii Islamice de lansare a unui satelit, relatează AFP.

"Dosarul lansării de sateliţi şi de echipamente de sateliţi este o chestiune civilă", a afirmat ministrul Apărării, Amir Hatami, citat de agenţia oficială IRNA.

"Putem să folosim un satelit în scopuri defensive, dar un lansator spaţial este un dosar care nu e deloc defensiv, ci este un drept absolut şi definit al naţiunii iraniene", a adăugat el.

"Nu există nicio interdicţie în lume" împotriva acestui program spaţial, potrivit ministrului, scrie agerpres.ro.

Iranul a lansat duminică un nou satelit de observare ştiinţifică, Zafar, dar nu a reuşit să îl plaseze pe orbită.

Marţi, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că vrea să îşi consolideze capacităţile în domeniul rachetelor balistice prin intermediul lansării de sateliţi.

"Tehnologiile folosite pentru a lansa sateliţi pe orbită sunt practic identice şi interşanjabile" cu cele folosite pentru "rachetele balistice intercontinentale", a spus el.

Însă Hatami a spus că Iranul îşi va continua programul spaţial, prevăzând lansarea unei noi versiuni a satelitului Zafar la începutul anului viitor.

"Dată fiind greutatea sa, Zafar 2 va fi lansat de către lansatorul Simorgh", a afirmat ministrul, făcând referire la racheta utilizată pentru lansarea de duminica trecută.

"Totuşi, vom face cercetări asupra lansatorului şi asupra sateliţilor şi ne vom continua cu siguranţă aceste cercetări până când vom fi stabili în domeniu", a adăugat el.
loading...

Lasă un comentariu