Iranul, în prag de război. Întreaga lume ar putea fi afectată

Embed:

Conflictul dintre Iran şi Occident este pe cale să explodeze. Asta, după ce Uniunea Europeană a urmat exemplul Statelor Unite şi a impus Teheranului sancţiuni economice fără precedent.

În cazul unui conflict dintre Iran şi Occident, va fi afectată întreaga lume. Efectul imediat va fi o scumpire de câteva ori a petrolului. Asta deoarece Iranul este pe locul doi în lume la capitolul rezerve confirmate de ţiţei.

O posibilă intervenţie militară în Iran ar avea efecte distructive asupra economiei globale. Specialiştii atrag atenţia că preţul petrolului, în acest caz, ar exploda. Începutul unui război ar determina Iranul să închidă Strâmtoarea Ormuz, prin care, zilnic sunt tranzitate 40 la sută din necesităţile de petrol ale lumii. Respectiv, rutele noi prin care combustibilul va fi transportat vor fi mai lungi şi mai costisitoare. Analiştii estimează că preţul petrolului va ajunge la 250 de dolari pentru un baril.

Un război cu Iranul ameninţă şi stabilitatea pieţelor financiare. Bursele intarnaţionale sunt deja afectate de o volatiliate, iar în cazul unor intervenţii militare, s-ar prăbuşi.

Un alt efect care se va răsfrânge asupra ţărilor implicate în conflict sunt cheltuielile militare, care vor escalada. Fără îndoială, SUA vor disloca active militare masive în regiune, iar costurile vor fi absolut uluitoare. Asta în condiţiile în care Washingtonul a cheltuit deja mai mult de un trilion de dolari, în urma războiului cu Afganistanul şi Irakul.

O altă ameninţare este inflaţia majoră. Saltul preţului la petrol, alături de cheltuielile militare, va conduce la o creştere dramatică a preţurilor şi a ratelor dobânzilor la împrumuturi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu