Iranul a recunoscut că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean

Embed:

Iranul a recunoscut că avionul ucrainean, prăbușit în 8 ianuarie după câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât din greşeală.

Într-un mesaj pe Twitter, ministrul de externe iranian, Javad Zarif, recunoaște, la rândul său, că „o eroare umană” a dus la catastrofa aviatică, dar lasă să se înţeleagă că, de fapt, vinovate ar fi Statele Unite ale Americii. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate au arătat că o eroarea umană în momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru", a scris Javad Zarif. 

Oficialul a transmis şi condoleanțe către iranieni, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate. Tot pe Twitter, cu un mesaj similar a venit şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. Oficialul a declarat că ancheta internă a forțelor armate a ajuns la concluzia că în mod regretabil, lansarea unor rachete a cauzat prăbușirea avionului ucrainean și a dus la moartea a 176 de oameni nevinovați. Liderul de la Teheran a mai menţionat că ancheta continuă pentru a identifica și a-i pune sub acuzare pe cei responsabili pentru această mare tragedie și pentru această greșeală de neiertat. 

Într-o altă postare pe Twitter, Rouhani a mai adăugat că Iranul regretă profund că a fost comisă această eroare dezastruoasă şi că transmite condoleanţe rudelor victimelor. Se pare însă că Teheranul nu-și asumă vina până la capăt şi arată cu degetul către americani. Armata iraniană a explicat printr-un comunicat de presă că în ziua în care a avut loc catastrofa aviatică, zborurile militare americane în zonă s-au intensificat. Potrivit Statului Major al forţelor armate iraniene, avionul ucrainean s-ar fi apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Prin urmare, aeronava a fost doborâtă.

Iniţial, Iranul nu-şi recunoştea vin pentru această catastrofă aviatică şi spunea că aparatul de zbor ar fi avut probleme la motor.

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a reacţionat imediat după publicarea informaţiilor de către autorităţile iraniene. El a scris pe canalul său de Telegram că aceasta e ziua care a adus adevărul. Oficialul de la Kiev a menţionat că ţara sa îşi doreşte ca Teheranul să-şi asume întreaga vină pentru această tragedie, să coopereze în desfăşurarea anchetei, să pedepsească vinovaţii, să repatrieze corpurile neînsufleţite ale victimelor, să achite compensaţii familiilor acestora şi să-şi ceară scuze pe căi diplomatice pentru catastrofa aviatică.

O reacţie a venit şi din partea premierului Canadei, Justin Trudeau, care încă de joi spunea că Boeingul 737 a fost doborât de iranieni. La fel ca Zelenski, oficialul de la Ottawa a declarat că obiectivul ţării sale este ca ancheta să fie dusă la capăt, să fie găsiţi vinovaţii și să se facă dreptate pentru familiile victimelor.

Reprezentanţii companiei Ukrainian International Airlines au susţinut azi o conferinţe de presă în care au oferit detalii despre ziua în care s-a produs tragedia. Ei au declarat că a fost o cursă obişnuită, avionul era într-o stare tehnică bună, iar piloţii au primit permisiunea de a efectua zborul.

"Uitaţi-vă cu atenţie că avionul se află exact pe traseu, iar atunci când a cotit spre dreapta ne-am luat de la el rămas-bun. Este o lipsă totală de responsabilitate. Dacă vă jucaţi de-a războiul, jucați-vă cât doriţi, dar în jur sunt oameni de care trebuia să aveţi grijă. Ei erau obligaţi să închidă aeroportul dacă au deschis focul. Erau obligaţi! După asta, puteu să tragă focuri de armă cât timp îşi doreau", a spus vicepreşedintele UIA, Igor Sosnovski. 

Avionul companiei Ukrainian International Airlines s-a prăbușit în data de 8 ianuarie la două minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Toţi cei 176 de oameni care se aflau la bord au murit. Victimele proveneau din şapte ţări, dar majoritatea erau iranieni şi canadieni.

loading...

Lasă un comentariu