Iranul a lansat un satelit, chiar dacă NU RECUNOAŞTE acest fapt deocamdată

Deși criticat de Statele Unite, programul spațial iranian a lansat un nou satelit în spațiu pe 6 februarie 2019, așa cum arată o serie de imagini din satelit provenind de la Digital Globe efectuate deasupra Centrului Spațial Imam Khomeini din provincia iraniană Semnan, informează a1.ro.

Așa cum o arată imaginile din satelit, Iranul pare că a încercat lansarea unui satelit pe orbita pământului, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite că statul iranian ar încălca rezoluția ONU cu privire la lansarea în spațiu a rachetelor balistice. Iranul nu a confirmat însă lansarea satelitului până acum.

Imaginile provenind de la compania DigitalGlobe arată că marți, pe locul presupusei lansări se afla o rachetă, în timp ce imaginile de miercuri arată că racheta a dispărut, lăsând urme de arsură pe terenul din zona din care a fost lansată.

Pe imagini se pot distinge cuvintele ”40 de ani” și ”fabricat în Iran”, scrise în limba Farsi, ceea ce poate o fi o trimitere la faptul că Iranul sărbătorește în această lună 40 de ani de la Revoluția Islamică.

Nu se știe însă dacă satelitul a fost plasat cu succes pe orbita terestră, lansarea satelitului nefiind confirmată încă de media iraniană.

Iranul a anunțat totuși cu ceva timp în urmă că va lansa satelitul denumit ”Doosti”, adică ”Prietenie”, după în ianuarie punerea pe orbită a unui alt satelit, ”Payam” (n.e. „mesaj”) a eșuat, după acesta fusese totuși lansat cu succes.

Satelitul ”Doosti” urma să fie lansat pe orbită joasă, așa cum a anunțat agenția spațială iraniană. Totuși, Statele Unite condamnă lansarea satelitului iranian, pe motiv că aceasta încalcă o rezoluție a Consiliului Națiunilor Unite cu privire la restricționarea Iranului de a trimite în spațiu rachete balistice capabile de a purta încărcături nucleare.

Iranul, care a anunțat de multă vreme că nu e interesat în armament nuclear, susține că lansările de sateliți și testele de rachete nu au o componentă nucleară și astfel nu încalcă rezoluția ONU.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu