Iranul a invitat la un dineu oficial toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU

Embed:

În condiţiile unei atenţii sporite din partea marilor puteri acordată programului său nuclear, Iranul a decis să invite toţi membrii Consiliului de Securitate a ONU la un dineu oficial. Evenimentul a avut loc la reşedinţa din New York a reprezentantului permanent al guvernului de la Teheran pentru ONU.

Potrivit agenţiei France Press, la dineul de joi au fost prezenţi toţi reprezentanţii permanenţi ai Consiliului de Securitate.

Dintre cele 5 state, care au membri permanenţi la acest forum, doar China a fost reprezentată de şeful misiunii, iar SUA, Marea Britanie, Franţa şi Rusia au delegat adjuncţii şefilor.

Atât pentru Iran, cât şi pentru SUA, evenimentul este unul deosebit şi unic, deoarece aceste două state nu au relaţii diplomatice, iar cina a fost una dintre puţinele întâlniri la nivel înalt ale diplomaţilor de după revoluţia islamică din 1979.

La evenimentul programat pentru 18.30 ora locală au fost prezenţi 13 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, excepţie făcând reprezentanţii din Nigeria şi Gabon.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi de şeful diplomaţiei de la Teheran, Manucher Mottaki, iar discuţiile din cadrul dineului au ţinut strict de schimburi de opinii, fără negocieri şi desigur fără a aduce aminte de sancţiunile pregătite pentru Mahmoud Ahmadinejad, din cauza lipsei transparenţei politicilor sale faţă de programul nuclear iranian.

loading...

Lasă un comentariu