Irak: Curtea Supremă ordonă suspendarea referendumului din Kurdistan

Curtea Supremă a Irakului, cea mai înaltă instanță juridică a acestei țări, a ordonat suspendarea referendumului din 25 septembrie privind independența Kurdistanului irakian, până când va putea să se pronunțe cu privire la constituționalitatea acestuia, scrie Agerpres.ro

"Curtea Supremă a emis un ordin de suspendare a procedurii de organizare a referendumului prevăzut să aibă loc în 25 septembrie la ordinul președinției Kurdistanului, până când va putea examina plângerile primite conform cărora această consultare este anticonstituțională", se arată în comunicatul Curții Supreme.

"Curtea s-a reunit în ședință plenară luni și a trecut în revistă cererile în vederea suspendării referendumului în Kurdistan și în regiuni. După deliberare, ea a luat decizia de față", se precizează în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Curții Supreme a Irakului, Ayas al-Samouk, a declarat pentru AFP: "Am primit mai multe plângeri și din acest motiv am decis să referendumul trebuie suspendat".

Potrivit unei surse din parlamentul irakian, cel puțin trei deputați au depus plângeri împotriva acestui referendum.

Țările vecine, SUA și alte state pledează pentru ca regiunea, autonomă din 1991, să-și rezolve disputele cu Bagdadul fără a se separa de Irak, unde jihadiștii mai dețin încă două fiefuri.

Președintele kurd Massoud Barzani a subliniat că rezultatul acestei consultări nu va duce la o declarare imediată a independenței, ci mai degrabă la demararea unor "discuții serioase cu Bagdadul", în scopul "rezolvării tuturor problemelor".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu