Ioniţă după şedinţa AIE: Am vorbit despre crearea Comisiei de Etică. Ghimpu: Nu vom avea Comisie de Etică

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit astăzi într-o şedinţă pentru a discuta mai multe probleme.

Deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă a declarat presi că la reuniune s-a vorbit despre cazul InvestPrivat Bank, dar şi despre funcţionalitatea Comisiei de Etică. De asemenea, parlamentarul a menţionat că s-a discutat şi despre întărirea fondului de depozite bancare.

"Cu comisia de Etică cred că se va ajunge la un compromis. Acum problema este cum garantăm că persoanele din comisie au moralitatea de a fi în acest grup. Cred că în sfârşit această comisie va fi funcţională ca în toate ţările lumii", a  spus Veaceslav Ioniţă.

Liderul PL, deputatul Mihai Ghimpu, îl contrazice pe Ioniţă şi spune că "nu vom avea o Comisie de Etică".

"Instituţia respectivă va avea o nouă denumire -Comisie de Integritate... probabil.  Grupul de lucru care lucrează la acest proiect va veni cu decizia finală", a spus liderul PL.

Anterior, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a stabilit ca cinci membri ai Comisiei de Etică să fie numiţi de către preşedintele Republicii Moldova, Guvern, majoritatea parlamentară, opoziţie şi asociaţiile obşteşti.

Parlamentarii consideră că această formulă va permite analizarea obiectivă a veniturilor şi proprietăţilor demnitarilor de stat şi va permite luarea unei decizii adecvate. De asemenea, membrii Comisiei vor fi asistaţi de un grup special de persoane format din experţi.

"Această comisie are o funcţie importantă de a verifica integritatea demnitarilor publici şi când majoritatea sunt exponenţi ai guvernării, nu cred că această comisie va fi independentă", a declarat deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu.

Aceste amendamente la proiectul de lege cu privire la Comisia de Etică urmează să fie aprobate de către Parlament în lectura a doua.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu