Ion Tighineanu a fost ales preşedinte al Academiei de Științe a Moldovei

Embed:

Ion Tighineanu este noul preşedinte al Academiei de Științe a Moldovei, după ce candidatura sa, singura de altfel, a fost votată de membrii Adunării Generale a instituţiei. Tighineanu a primit 95 de voturi.

"La votare au participat 100, la deschiderea urnei s-au găsit 99, pro 95, 3 contra şi unul nevalabil."

Imediat după anunţarea rezultatelor a avut loc ceremonia de învestire în funcţie.

"Noul ales al Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru o perioadă de patru ani, domnului academician, Ion Tighineanu Vreau să vă zic că vă stă bine, purtaţi-o cu folos, dar şi cu multă răspundere."

"Sunt emoții, dar simt o responsabilitate foarte mare. În aceste timpuri, când Academia și-a pierdut din imagine, va trebui să muncim foarte mult ca să recâştigăm acea imagine. Eu sunt optimist și cred că vom reuși, a declarat Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Membrii Academiei speră că lucrurile vor reveni la normal în cadrul instituţiei şi că imaginea acesteia va fi reabilitată.

"Schimbări ar trebui să fie fiindcă vrem lucrul ăsta neapărat, trebuiesc schimbări în spre bine şi în primul rând de a obţine din nou aceeaşi autoritate pe care a avut-o Academia mai înainte", a zis Viorel Prisăcaru, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

"Eu consider că ar trebui să se schimbe ceva dat fiind faptul că programul pe care l-a prezentat este unul realist în concordanţă cu noile realităţi", a spus Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice al AŞM.

"Toată lumea aşteaptă schimbări, este imposibil de tolerat situaţia în care imaginea Academiei de Ştiinţe a fost şi mai este ştim noi care", a declarat Boris Găină, academician.

"După alegerea preşedintelui, situaţia în academie se va schimba în mod radical, dacă va fi ajutat de întreaga comunitate academică. Să conştientizeze că sunt probleme grave", a declarat  Mihai Cimpoi, academician.

Academicianul Ion Tighineanu este autorul a peste 550 publicaţii tematice, are 50 brevete de invenţie în domeniul tehnologiilor semiconductoare și deţine 17 medalii de aur şi argint câştigate la expoziţii internaţionale de inventică. În luna noiembrie anul trecut, fostul președinte Gheorghe Duca și-a dat demisia, după aproape 15 ani de activitate. El este acuzat, împreună cu soţia sa, de prejudicierea statului cu peste 900 de mii de lei.

Dosarul a fost trimis în instanţă, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă până la trei ani de puşcărie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu