Ion Testemiţanu, singurul fotbalist moldovean care a jucat în campionatul Angliei

Embed:

Actualul antrenor secund al Naţionalei Moldovei de fotbal, Ion Testemiţanu, se poate lăuda cu o carieră sportivă de succes. El este unul dintre puţinii sportivi moldoveni care a cucerit Marea Britanie datorită performanţei sale. Cu o zi înaintea startului Jocurilor Olimpice, campania Publika TV "Moldovenii cuceresc Londra" vă prezintă istoria singurului fotbalist moldovean care a jucat în campionatul Angliei.

În lume sunt aproape 40 de oraşe cu numele Bristol. Asemenea denumiri veți întâlni în Statele Unite, Canada, Jamaica şi chiar în Peru. Însă cel mai cunoscut este orașul Bristol din Marea Britanie, unde s-a născut celebrul artist de graffiti Banksy. Desenele lui pe clădiri sunt considerate adevărate opere de artă. Orașul Bristol a devenit primul în lume care a legalizat aceste lucrări și le-a pus sub protecția statului. O altă mândrie locală este clubul de fotbal Bristol City.

Era anul 1998 când Ion Testemițanu a ajuns la Bristol City. Primul lucru pe care l-au făcut noii săi colegi a fost să-i aleagă un nume mai ușor de pronunțat, deoarece pentru englezi era o misiune dificilă să rostească atât numele, cât și prenumele fotbalistului moldovean.

"Are un nume destul de lung. De aceea, chiar de la bun început, i-am spus Ivan. Era perfect pentru fotbalul englez. Muncea din greu şi era foarte tehnic. Se întâmpla ca tehnica lui să fie superioară adversarului. Avantajul lui Ivan era că se dedica pe teren în proporție de 100%", a menţionat Scott Murray, fost coechiper al lui Testemiţanu.

În cei aproape trei ani petrecuţi la Bristol City, fundaşul Testemiţanu a marcat numai două goluri. Însă unul dintre ele a rămas pentru totdeauna în memoria fanilor.

"A jucat cu puţin timp înainte să ajung în staff-ul echipei. Pe atunci eram suporter. Îmi amintesc acel gol spectaculos de la 25 de metri. Niciun portar nu avea ce face la aşa o lovitură", a declarat Adam Baker, ofiţer de presă Bristol City.

În Marea Britanie, Ion Testemițanu și-a făcut și prieteni. Iar printre cei mai apropiați sunt Nadia şi Peter.

"A trăit în această casă. Întregul parter a fost al lor. Au stat aici vreun an și jumătate. Am făcut cunoştinţă într-un supermarket. M-a auzit că vorbesc în rusă și s-a apropiat de mine. Eram foarte curioasă să aflu de unde vine, cu ce se ocupă. Mai târziu, am făcut cunoştinţă și cu soţia lui. Aşa ne-am împrietenit", a spus Nadia French, prietenă de familie.

"Dacă nu se făcea fotbalist, ar fi devenit comediant. Este un tip glumeţ, chiar amuzant. Este foarte interesant să ai un prieten fotbalist. Oamenii din jur sunt mereu dornici să discute cu el. Unii îl întreabă: Care este cel mai memorabil meci? Care este cel mai frumos gol?" a specificat Peter French, prieten de familie.

Ion Testemițanu a ajuns să fie iubit în Marea Britanie tocmai pentru felul în care juca: "Dacă joci fotbal eşti stimat peste tot locul. Chiar mă duceam la nişte magazine de carne. Lumea nu dorea să ia bani. Ei mă cunoşteau, spuneau că sunt suporteri Bristol şi e o onoare pentru ei".

Testemiţanu este unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Moldovei și vrea ca şi alţi sportivi moldoveni să-i repete performanţa.

"Le doresc sportivilor noştri la Londra să reuşească, aşa cum am reuşit şi eu în Bristol City fotbal club", a punctat Ion Testemiţanu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu