Ion Ștefăniță: Clădirile istorice rămân în ruine din caza birocraţiei de la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice

Embed:

Clădirile istorice rămân în ruine din caza birocraţiei de la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii. Mai exact, potrivit directorului Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, consiliul tergiversează procesul de aprobarea a proiectelor care vizează reconstrucţia clădirilor istorice. Preşedintele Consiliului, Gheorghe Postică, respinge acuzaţiile.

"În ultimele trei luni am primit mai multe petiţii de la proprietari, administratori de bunuri culturale cu statut protejat. Subiectul petițiilor sunt tergiversarea de către Consiliu Naţional al Monumentelor Istorice a examinării a mai multor schiţe de proiect, proiecte de execuţie ,care urmează a fi coordonate de acest consiliu. Atragem atenţia la respingerea nemotivată a mai multor proiecte de execuţie, care sunt examinate de Consiliu Naţional al Monumentelor Istorice", a menţionat Ion Ștefăniță.

Valentina David spune că bate pragurile Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de câţiva ani, însă fără rezultat. Femeia spune că deţine 80 de metri pătraţi dintr-o clădire istorică de pe strada Alexandru cel Bun din Capitală, pe care nu o poate renova.

"Noi deja de trei ani tot suntem pe drumuri, au fost deja şapte schiţe. Fiecare schiță a fost respinsă, concret nu ne spune nimeni de ce. Unul schimbă una altul alt lucru. Aşa fac toate comisiile. Nu înţeleg când va înceta această birocrație la ministerul Culturii şi în comisie", a precizat Valentina David, locuitoare a oraşului Chişinău. 

Președintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice, Gheorghe Postică, are o explicaţie la acuzaţiile că nu sunt acceptate toate proiectele de restabilire a clădirilor istorice. Potrivit lui Postică, niciun proiect nu este trecut cu vederea intenţionat, pentru a tergiversa luarea unei decizii.

"Este o altă problemă că multe proiecte care sunt depuse pentru examinare nu corespund reglementărilor, care rezidă din legislația privind patrimoniul cultural. Asupra Consiliului se face presiune din partea celor care vin și propun proiecte neconforme legislației", a declarat Gheorghe Postică, Președintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

În Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală sunt incluse aproape 1000 de obiective, însă 30 la sută dintre acestea sunt în stare deplorabilă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu