Ion Jigău: Sondajele realizate de exit-poll nu manipulează opinia publică

Embed:

"Unii lideri de partid cred că prin sondajele realizate de exit-poll se poate de influentat opinia publică", a declarat Ion Jigău, director CBS AXA, astăzi, 4 iunie, la emisiunea Publika Report.

Jigău, însă a dat asigurări nici un sondaj nu manipulează opinia publică: "Noi avem concurenţi serioşi şi nu ne permite să ne compromitem".

Şi directorul Institutului European de studii politice, Viorel Cibotaru a confirmat acest fapt: "Nu cred că exit-poll-ul poate manipula opinia publică. Depinde cum se organizează acesta, iar acum s-au depus eforturi pentru a fi la un nivel înalt".

"Mai mult, exit-poll-ul este un exercitiu democratic, o cercetare sociologică care oferă materiale pentru cercetări şi o posibilitate de a forma rapid estimările rezultatelor reale", a punctat Cibotaru.

Faptul că creşte experienţa celor care realizează exit-poll-ul îl bucură pe directorul Institutului European de studii politice, însă îl deranjează dorinţa tot mai mare a celor care folosesc PR negru în campanie. "Sunt mai multe partide care folosesc motive de propagandă şi se cunoaşte că şansele partidului sunt mai mici, însă se folosesc metode ca electoratul să nu fie atras de cifrele sondajelor, aceste partide folosesc provocaţii concrete", a precizat Viorel Cibotaru.

Amintim că Exit-poll-ul este organizat la comanda Publika TV şi va fi realizat de patru instituţii, printre care CBS AXA, Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice şi ADEPT. Acesta va fi realizat doar în Chişinău, unde la funcţia de primar au candidat 13 persoane.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu