Ion Chicu, declaraţii după şedinţa Parlamentului: În câteva ore trebuie să ajustăm reforma Justiţiei

Embed:

Premierul desemnat Ion Chicu a declarat, după şedinţa Parlamentului în care a obţinut votul a 62 de deputaţi, că echipa care a fost prezentată este pregătită pentru a-şi asuma responsabilitatea în condiţii deloc uşoare. 

"Prioritate pentru noi este reforma Justiţiei, care a fost invocată şi ca o cauză principală de cădere a precedentului Executiv. Trebuie în câteva ore să ajustăm proiectul reformei Justiţiei, care a fost trimis Comisiei de la Veneţia şi a fost respins. Noi trebuie să îl ajustăm şi să îl trimitem repetat spre aviz, pentru că Comisia de la Veneţia are următoarea şedinţă în decembrie. Dacă ratăm şedinţa, ratăm promovarea reformei până în aprilie 2020. Nu vrem acest scenariu", a declarat Chicu.  

Ce ţine de relaţiile cu partenerii externi, Chicu a declarat că "orice relaţii trebuie să aibă suprem interesele Republicii Moldova. În vară, când s-a votat memorandumul cu FMI, au fost unele elemente care ne afectează, m-am expus asupra acestui aspect, dar Guvernul precedent a încheiat acest angajament. Noi urmează să respectăm aceste angajamente. Programu cu FMI expiră în martie 2020, în această perioadă noi vom discuta despre următorul program şi vom avea ca obiectiv interesele ţării şi nu vom admite condiţionalităţi, care pot afecta dezvoltarea economică a ţării".  

Ion Chicu a declarat că proiectele sociale precum "Un doctor pentru tine", "Prima Casă", vor fi restabilite şi continuate. 

Ion Chicu a răspuns la acuzaţiile aduse în plen, că va îndeplini sarcinile lui Igor Dodon: "Majoritatea colegilor din noul Guvern îi cunosc de ani buni, cunosc devotamentul lor faţă de ţară şi spiritul de echipă. Este un Guvern minoritar, care va fi atacat, sper că doar argumentat, va trebui să manifestăm forţa de convingere în interesul ţărilor. Nu este un Guvern al preşedintelui, suntem un Guvern tehnocrat, apolitic şi când vom simţi încercări din partea forţelor politice de a ne influenţa, ne vom împotrivi".  

loading...

Lasă un comentariu