Ion Ceban trage linii: Ce a reușit să facă primarul Capitalei în două luni din 2019

Embed:

Stoparea mai multor construcţii neautorizate, evacuarea a aproape 200 de gherete şi demontarea a aproximativ 170 de panouri de publicitate ilegale. Sunt câteva reuşite în cele aproape două luni de activitate, cu care s-a lăudat, ieri, primarul Capitalei, Ion Ceban.

Edilul mai spune că a reuşit să facă curăţenie în Chişinău, chiar dacă mai mulţi locuitori ai municipiului afirmă contrariul. Ion Ceban nu a inclus în discursul său şi nereuşitele sale, însă de acest lucru s-a ocupat fostul primar, liberalul Dorin Chirtoacă.  

"Pe străzi a devenit mai curat, asta ne raportează şi oamenii, în curţile blocurilor de locuinţe a devenit mai curat, graţie eforturilor comune în această privinţă"

Mulţi locuitori ai Capitalei spun, însă, că la capitolul curăţenie mai este de lucru.

"Eu nu văd nimic deosebit. Pe la periferie, unde eu trăiesc, la "porţile oraşului", e murdar."

"Eu locuiesc la Botanica. Acolo se fac lucrări, se grăbesc să le facă, dar mai sunt lucruri neterminate. "

Edilul Ion Ceban s-a mai lăudat că a reuşit să aprobe bugetul municipal la timp. Documentul prevede venituri de 4,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,6 miliarde.

"Proiectul a fost votat cu toţi cei prezenţi în sala de şedinţe, 40 de consilieri din 51 şi eu încă o dată vreau să vă mulţumesc tuturor", a spus primarul Capitalei, Ion Ceban. 

Consilierul PL Dorin Chirtoacă a criticat, însă, decizia de aprobare a bugetului Capitalei, pe care intenţionează să o conteste în instanţa de judecată. Fostul primar spune că, de fapt, deficitul bugetar al Capitalei pentru anul viitor este de 500 de milioane, nu de aproape 300, cât a fost inclus în buget. Liderul PL mai spune că au fost incluse venituri din vânzări de terenuri şi imobile mult mai mari decât pot fi obţinute. Totodată, Dorin Chirtoacă a explicat că liberalii nu au votat proiectul bugetului, pentru că nu avea avizul Comisiei de profil şi nici nu a fost supus dezbaterilor publice.

"Dacă ar fi fost dezbateri publice, problemele pe care le spun eu acum, fugitiv, într-o conferinţă de presă de bilanţ, s-ar fi discutat câteva ore, la dezbateri publice, cu societatea civilă, cu oameni interesaţi, cu presa, am mai fi ajuns la o asemenea bazaconie, ca să avem un deficit de 500 de milioane de lei?", a spus consilierul municipal, fracţiune Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Totuşi, primarul general intră în noul an şi cu unele promisiuni neîndeplinite. În programul său electoral, el a spus că va oferi un suport lunar de 100 de lei pensionarilor. Acum, Ion Ceban recunoaşte că nu este clar când se va întâmpla acest lucru.

"Aici trebuie să facem regulă în ceea ce ţine nemijlocit de procedură. Exact în aceeaşi privinţă este abordarea noastră pentru acest suport pentru pensionari, o să vedem unde ne putem coagula eforturile cu Guvernul şi vom interveni", a spus primarul Capitalei, Ion Ceban. 

 Primarul nu ştie nici cum va soluţiona problema mirosului urât de la staţia de epurare.

"Ori se continuă pe proiectul acesta, care este în întârziere foarte mare, cu angajamente depăşite de timp, de resurse financiare, după părerea noastră, ori o să revedem, în această perspectivă politica care va fi adoptată în cel mai scurt timp", a spus primarul Capitalei, Ion Ceban. 

O altă problemă cu care se va confrunta Capitala în 2020 ţine de lipsa locului în care poate fi transportat gunoiul. Contractul cu autorităţile din Ţînţăreni, care a expirat în ultima zi a anului, nu a fost prelungit, iar negocierile nu s-au soldat cu vreun rezultat. 

"În fine, au nevoie de scrisoare de garanţie, o să le dăm. Ideea este că CMC-ul nu se poate convoca azi sau mâine, sunt sărbători.  Eu cred că o să gestionăm această situaţie", a spus primarul Capitalei, Ion Ceban. 

"Acum v-aţi trezit, pe 31 decembrie, când mâine expiră? Lucrurile trebuiau rezolvate imediat. Ei speră la un singur lucru, că, de sus în jos, vor presa, prin intermediul Guvernului şi nimeni nu va crâcni", a spus consilierul municipal, fracţiune Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Ion Ceban a câştigat fotoliul de primar al Capitalei în al doilea tur de scrutin. Candidatul Partidului Socialiştilor a obţinut 52,39 la sută din voturi. Mandatul acestuia a fost validat în data de 11 noiembrie 2019.

loading...

Lasă un comentariu