Ioana Căpraru despre muzica ce ne uneşte, libertatea care a ştirbit din valorile naţionale şi moldovenii plecaţi peste hotare

Embed:

S-a născut şi a crescut într-o familie de artişti populari, de la care a învăţat că muzica uneşte oamenii. Privind în urmă la cei 22 de ani de independenţă ai ţării, îşi doreşte mai mult ca niciodată ca moldovenii să-şi unească sufletele, visele şi mintea pentru un viitor mai bun. Sunt gândurile Ioanei Căpraru, interpreta de muzică populară, mulţumită căreia folclorul şi tradiţia încă trăiesc în Moldova.

Este poate piesa cea mai dragă sufletului său. Ioana Căpraru crede că versurile lui Vasile Romanciuc sunt acum mai actuale ca niciodată: "Eu am simţit că prin acest cântec pot să-i îndemn să se unească toţi, să nu ne mai duşmănim, să nu ne învrăjbim, să ne vedem de neamul nostru. Ne-am dezbinat.Ne-am împărţit care şi încotro. De ce v-aţi dus? Cine o să îndrepte răul de aici? Pe cine lăsăm noi aici să facă ceva pentru ţara asta?"

Cântă deopotrivă pentru moldovenii de acasă şi pentru cei plecaţi să caute mai binele în alte ţări. Însă constată cu regret că libertatea a ştirbit din valorile naţionale fundamentale.

"Să ţii la limbă, să ţii la tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri, lucrurile de mână care se fac: împletitul, brodatul, croşetatul, ţesutul covoarelor. Acestea era cele mai de preţ din ce avea neamul nostru. Nu toţi au înţeles ce înseamnă să fii independent, să fii liber. Cu părere de rău, s-a început a pune preţ mai mult pe ban, ceea ce înainte nu era", a remarcat Ioana Căpraru.

Are de reproşat şi autorităţilor că, prinse în lupta politică, ajung să îngroape valorile culturale. "Nu se ia seama de cultură, după ce am obţinut independenţa. Ministrul Culturii în primul rând trebuie să-i ia în seamă pe artiştii consacraţi. Cei care au făcut ceva pentru Moldova, pentru ţară, pentru cultura asta", a subliniat interpreta.

Viaţa nu i-a făcut cadouri Ioanei Căpraru. Dimpotrivă, a trăit greutăţi la fel ca mulţi alţii din ţară. Însă şi-a asumat acest destin, convinsă că patria are nevoie de copiii săi aici, nu peste graniţă.

"Am locuit la cămin vreo 15 ani , împreună cu trei copii. Mi-a fost foarte greu, dar nu m-am lăsat de muzică. Niciodată. Nu ştiu, atât de… cred că prea mult ţin la rădăcinile mele", a conchis artista.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu