Invitaţii de la Fabrika despre organizarea unui referendum la Bălţi. "Este ilegal şi trebuie anulat"

Embed:

Autorităţile de la Bălţi nu pot să iniţieze un referendum consultativ privind autonomia locală, iar organizarea unui plebiscit de acest fel este ilegală. Declaraţiile au fost făcute la Fabrika.

Unii politicieni spun că autorităţile din Bălţi vor să-şi soluţioneze, astfel, problemele financiare.

"La Bălţi, suma impozitului este legată undeva un miliard şi jumătate de lei, dar bugetul constă o cincime din această sumă. E clar că municipiul Bălţi are nevoie de resurse financiare, dar aceste surse nu sunt", a declarat politicianul Valentin Krâlov.

"N-a fost limpede şi nu e limpede de la bun început ce fel de autonomie se pune în discuţie până la urmă acele formule sub care sunt chemaţi oamenii de la întâi noiembrie să-şi exprime părerea este destul de vagă", a spus analistul media, Cristian Tabără.

Totodată, experţii cred că autorităţile de la Chişinău trebuie să găsească suficiente pârghii pentru soluţionarea acestei probleme.

"Eu văd problema în cauză în lipsa unui dialog şi regim de pompiere în care lucrează autorităţile de la Chişinău, nu de azi, dar pe parcursul a douăzeci de ani. Fiindcă dacă se lucra, se vorbea de fiecare dată şi se încerca de făcut această descentralizare credeţi-mă că astăzi acei consilieri comunişti nu aveau acea formulă să iasă în faţa alegătorului", a spus expertul în drept internațional, Vitalie Gămurari.

"Eu cred că acest referendum trebuie anulat pentru că formularea întrebării care a fost redactată de cei care au gândit este greşită, încalcă împuternicirile lor al unui organ local", a declarat istoricul Anatol Petrencu.

CITEȘTE ȘI: REFERENDUM la Bălţi! Întrebarea la care vor trebui să răspundă locuitorii municipiului

Consiliul Municipal Bălţi a decis organizarea unui referendum consultativ privind autonomia locală. Iniţiativa aparține aleșilor comuniști care spun că își doresc mai multă autonomie financiară. Plebiscitul urmează să se desfăşoare în data de 1 noiembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu