Investitorii străini au toate motivele să vină în Moldova. Guvernul promite un mediu de afaceri sănătos

Consolidarea și modernizarea legislaţiei cu privire la investiții, aplicarea bunelor practici internaționale, menţinerea unui dialog productiv, dar şi implicarea mediului de afaceri în implementarea reformelor.

Sunt câteva dintre acţiunile menite să atragă investiţiile private în Moldova şi care fac parte din Angajamentul şi Angajamentul și Foia de parcurs ale Consiliului Economic cu privire la politicile investiționale, semnate astăzi de premierul Pavel Filip. 

Potrivit Foii de parcurs cu privire la politicile investiționale, Executivul va crea un mecanism de examinare a plângerilor investitorilor, va optimiza procedura de acordare a vizelor și permiselor de muncă pentru cetățenii străini și va publica periodic un inventar al tuturor stimulentelor oferite investitorilor.

Totodată, vor fi fortificate capacitățile instituționale ale Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO) și va fi creată o sursă oficială de informare a investitorilor cu privire la potențialii parteneri din Republica Moldova.

"Am toată certitudinea că acest Angajament și Foaia de parcurs ne vor ghida, pas cu pas, toate acțiunile și vom avea și rezultatele necesare", a declarat premierul Pavel Filip.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la finele anului 2016, stocul total de investiţii străine directe în economia națională se cifra la 3,58 miliarde de dolari, în creștere cu 3,3% față de anul 2015.

Ponderea majoritară a acestora era asigurată de investitori din Uniunea Europeană, iar principala activitate economică care a beneficiat de capital străin rămâne industria prelucrătoare, urmată de activitățile financiare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu