Investiţiile BERD în ţara noastră au atins o cifre record în 2017. Instituţia financiară a oferit Moldovei peste 130 de milioane de euro

Embed:

Investiţiile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în ţara noastră au atins o cifre record în 2017. Instituţia financiară a oferit Moldovei, sub formă de grant sau împrumut, peste 130 de milioane de euro. Prin urmare, BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini. Din 1996 şi până acum, instituţia europeană a finanțat în Moldova 120 proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.

Şeful biroului BERD, Dmitri Gvindadze a precizat că, în acest an, au fost finanţate zece proiecte, dintre care şapte sunt din sectorul privat. Cele mai mari investiţii, care acoperă aproape 70 la sută din suma totală, au fost făcute în infrastructură.

Instituţia a extins cea de-a doua tranșă în valoare de 27,5 milioane de euro din împrumutul său de 52,5 milioane de euro pentru reorganizarea companiei de stat Calea Ferată din Moldova. Pe lângă asta, BERD s-a mai implicat şi în proiectele de reparaţie a drumurilor şi a infrastructurii rurale. 13 la sută din banii acordaţi au fost pentru sectorul energetic.

Instituţia a oferit un împrumut de 80 de milioane de euro pentru proiectul de interconexiune energetică dintre România şi ţara noastră. 10 la sută din bani au fost oferiţi pentru sectorul privat, iar opt la sută - pentru reformarea sistemului bancar. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu