Investiţii străine de peste 30,6 milioane de dolari în sistemul de sănătate din Moldova în 2016

Instituțiile internaționale au investit peste 30,6 milioane de dolari în sistemul de sănătate din țară, anul trecut. Suma este în creștere cu 20 la sută, față de 2015. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului Sectorial de Sănătate în domeniul Asistenței Externe, desfășurată la Ministerul Sănătății.

Cei mai mulți bani, 66 la sută, au fost oferiți pentru prevenirea și tratamentul bolilor netransmisibile. Totodată, 22 la sută din sumă a fost alocată pentru îmbunătățirea asistenței medicale acordată pacienților cu boli transmisibile. În domeniul sănătății reproductive, a mamei și copilului au fost distribuite 16 la sută din investițiile partenerilor externi.

Unul din proiectele importante, care a început să fie implementat anul trecut, este "Reducerea poverii bolilor netransmisibile". Acesta a fost lansat în raioanele Ungheni, Fălești, Cahul și Ștefan-Vodă, unde urmează să fie îmbunătățită calitatea serviciilor de asistență medicală primară. În acest scop, vor fi îmbunătățite protocoalele și ghidurile în domeniul prevenirii și tratării bolilor netransmisibile.

Ca urmare, medicii de familie din aceste raioane vor stabili diagnostice și prescrie tartamente în baza actelor medicale reactualizate. De asemenea, ei vor avea responsabilitatea să identifice persoanele care riscă să dezvolte maladii grave și transmisibile.

În acest context, populația din regiune va fi instruită să adopte un mod de viață sănătos. Aceste măsuri vor fi implementate, până la sfârșitul anului 2017, și în raioanele Briceni, Edineț, Orhei, Criuleni, Taraclia și Vulcănești.

Costul proiectului "Reducerea poverii bolilor netransmisibile" este de 4,5 milioane de franci elvețieni. Banii sunt oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

De asemenea, cu suportul partenerilor externi va fi îmbunătățită activitatea farmaceutică din țară, în următorii doi ani. În acest scop, va fi armonizată legislația națională în domeniul medicamentelor la cea comunitară.

Concomitent,vor fi elaborate politici care vor reglementa utilizarea rațională a medicamentelor și dispozitivelor medicale, efectuarea corectă a studiilor clinice, tehnologizarea și supravegherea pieței farmaceutice.

Uniunea Europeană a alocat pentru implementarea acestui proiect 1,1 milioane de euro.

În prezent, în domeniul sănătății sunt în desfășurare 77 de proiecte, finanțate de parteneri externi.

Pe aceeaşi temă